Борисов: Радев убива следващото правителство, забравете за Еврозоната с този бюджет

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов атакува президента Румен Радев, служебния кабинет и парламентарните формации заради приетите във вторник промени в бюджета.

Според него те ще доведат до „самоубийство“ на следващото редовно правителство и ще вдигнат дефицита, което ще създаде проблем за влизането на България в Еврозоната.

"За Еврозоната можем да забравим с това, което правят сега. Ако сметките ни са верни, ние към момента трябва да сме на 5% дефицит, а с тези разходи не знам къде ще отидем", каза той на пресконференция в централата на ГЕРБ.

„Една година ЕС търпеше държавите с бюджетен дефицит заради кризата, но сега не е така. Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Правителството, което дойде, в рамките на 1 година ще трябва да реже разходите и да се самоубие. Това прави Радев – да убие следващото редовно правителство, което и да е то“, твърди Борисов.

ГЕРБ, БСП и ДПС "взривиха бюджета" с координирани действия за пенсиите

С тези думи той атакува актуализацията на бюджета, предвидена от служебния кабинет, и в частност увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лева. Вчера това предложение беше прието с гласовете на БСП и партиите на „промяната“.

Отделно ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха, за да гласуват по 120 лева бонуси за всички пенсионери на месец до края на 2021 г. Останалите партии критикуваха „статуквото“ и обявиха, че то „сключило брак“, а това водело до "взривяване на бюджета", както каза финансовият министър Асен Василев.

„120 лева за 3 месеца не е страшно. Но ние в момента вървим като хазартен играч, отишъл на ротативка и изхарчил парите и за ядене, и за къщата. Изходът от това, което Радев прави с неговата шайка, е или да теглим огромен дълг, или да качваме данъци. Бъдете честни и кажете – вчерашното решение изисква увеличение на данъците. Бъдете искрени с народа. Не си купувайте на Радев изборите с тези пенсии", обърна се Борисов към депутатите.

Той направи и с призив към „Има такъв народ“, като подкани депутатите им да излязат заедно с ГЕРБ от залата, „за да не се гласуват глупостите за бюджета“.

„Ами хайде да излезем двете партии заедно от парламента. 128 депутати, като излязат - не могат да приемат нито една от тези глупости. Но вие казвате, че подкрепяте Радев и неговата актуализация. В същото време, когато другите партии правим предложения, излиза, че се сгодяваме. Хайде да излезем заедно и няма нито една от тези глупости да се случи“, заяви Борисов.

Бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев също критикува цялата процедура, като заяви, че партиите не разбирали материята, по която работят.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024