Борисов: Радев убива следващото правителство, забравете за Еврозоната с този бюджет

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов атакува президента Румен Радев, служебния кабинет и парламентарните формации заради приетите във вторник промени в бюджета.

Според него те ще доведат до „самоубийство“ на следващото редовно правителство и ще вдигнат дефицита, което ще създаде проблем за влизането на България в Еврозоната.

"За Еврозоната можем да забравим с това, което правят сега. Ако сметките ни са верни, ние към момента трябва да сме на 5% дефицит, а с тези разходи не знам къде ще отидем", каза той на пресконференция в централата на ГЕРБ.

„Една година ЕС търпеше държавите с бюджетен дефицит заради кризата, но сега не е така. Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Правителството, което дойде, в рамките на 1 година ще трябва да реже разходите и да се самоубие. Това прави Радев – да убие следващото редовно правителство, което и да е то“, твърди Борисов.

ГЕРБ, БСП и ДПС "взривиха бюджета" с координирани действия за пенсиите

С тези думи той атакува актуализацията на бюджета, предвидена от служебния кабинет, и в частност увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лева. Вчера това предложение беше прието с гласовете на БСП и партиите на „промяната“.

Отделно ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха, за да гласуват по 120 лева бонуси за всички пенсионери на месец до края на 2021 г. Останалите партии критикуваха „статуквото“ и обявиха, че то „сключило брак“, а това водело до "взривяване на бюджета", както каза финансовият министър Асен Василев.

„120 лева за 3 месеца не е страшно. Но ние в момента вървим като хазартен играч, отишъл на ротативка и изхарчил парите и за ядене, и за къщата. Изходът от това, което Радев прави с неговата шайка, е или да теглим огромен дълг, или да качваме данъци. Бъдете честни и кажете – вчерашното решение изисква увеличение на данъците. Бъдете искрени с народа. Не си купувайте на Радев изборите с тези пенсии", обърна се Борисов към депутатите.

Той направи и с призив към „Има такъв народ“, като подкани депутатите им да излязат заедно с ГЕРБ от залата, „за да не се гласуват глупостите за бюджета“.

„Ами хайде да излезем двете партии заедно от парламента. 128 депутати, като излязат - не могат да приемат нито една от тези глупости. Но вие казвате, че подкрепяте Радев и неговата актуализация. В същото време, когато другите партии правим предложения, излиза, че се сгодяваме. Хайде да излезем заедно и няма нито една от тези глупости да се случи“, заяви Борисов.

Бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев също критикува цялата процедура, като заяви, че партиите не разбирали материята, по която работят.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024