България ще подкрепи Австрия и Гърция в призива им да се въведат общи ваксинационни паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничителни мерки между държавите членки.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Панагюрище в четвъртък. Позицията му ще бъде заявена и по време на срещата на Европейския съвет, която предстои тази вечер.

"С колегите разговаряхме и мисля, че и външните министри могат да се включат в това: тези хора, които са ваксинирани в Европа, които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт или "зелен" електронен коридор. Да не се налага да им се правят PCR, карантини и да не им се препятства пътуването. Със Себастиан Курц и другите колеги сме съгласували, с гръцките приятели, за този електронен зелен паспорт. Няма значение, но да облекчим всички ваксинирани и преболедували да живеят нормален живот", каза Бойко Борисов.

Това е първият сигнал за твърда подкрепа от страна на българското правителство за въвеждането на облекчения за имунизирани (естествено или с ваксини) граждани при пътуванията им.

Казусът тече вече два месеца, като държавите членки са разделени на две големи групи. Основният аргумент против бързото въвеждане на тази мярка (защитаван от Франция и други страни) е свързан с продължаващия дефицит на ваксини в държавите от ЕС, който не позволява на всички желаещи граждани да се имунизират.

Самият Борисов коментираше тази тема с резерви в края на декември 2020 г.

При приемането на първите доставки от ваксините на Pfizer той призоваваше здравния министър да организира електронна система за сертификати, защото "вероятно от ЕС ще искат такива имунизационни паспорти, като знам как действат".

В края на януари 2021 г. Борисов участваше в брифинга на НОЩ, на който изрази съмнения доколко подобно решение може да се наложи на централно ниво в целия ЕС.

"Трудно ще премине като решение на Съвета. Който не е ваксиниран, да бъде ограничаван в пътуването, казано на по-ясен език. Надали на такова решение ще се отиде. Но във всички случаи, държавите членки... влагаме огромни пари за доброволно и безплатно ваксиниране на наслението. Колегите от Гърция сега казват: Ако идваш от България, задължителен PCR тест. Всяка държава може да има някакви свои решения на своята територия. Нека стигнем до това време", каза той на въпрос дали правителството ще подкрепи подобна инициатива.

Гърция, Испания и Португалия са най-активни поддръжници на идеята за ваксинационни паспорти с цел облекчаване на пътуванията по време на активния туристически сезон. На ниво ЕС обаче няма единно мнение, а засега комисията държи на сертификатите само като медицински документи - не като предимство пред граничния контрол.

В четвъртък Борисов призова ЕК да действа "изключително сурово" по отношение на фармацевтичните компании, които не изпълняват задълженията си по договорите за доставка на ваксини.

"Много сме недоволни, защото когато трябваше да даваме милионите, ние ги давахме точно по разписание, на минутата. А сега когато най-големите компании трябва да си спазват договорите, се мотаят. По този начин поставят под риск ваксинационните ни планове. Ние мислим, че договорите са свещено нещо - спазвахме ги. Преговорите се водеха изцяло и само от ЕК, ние бяхме надлежни платци. Плащахме солидарно", каза Борисов при посещението си в Панагюрище.


Костадин Ангелов: "Очаквахме ваксини, получихме учтивост"

За или против "ваксинационните паспорти" в ЕС?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца