Борисов се подигра с "Промяната": Иска оставката на Росен Христов, защото направил ПП "трудна за общуване"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов направи невъобразим логически "лупинг", след като първо поиска оставката на служебния министър на енергетиката Росен Христов с престорено възмущение, а после го похвали за това, че е повторили критиките на Делян Добрев срещу "Продължаваме промяната" за сделките за доставки на газ през 2022 г.

Борисов се появи на интервю в сутрешния блок на bTV за първи път от години, като обяви, че бил "доста ядосан на Росен Христов" за това, че си позволил да дава политически оценки на управлението на Кирил Петков в енергийната сфера.

В същото време той вдигна залога и обвини ПП в това, че са "действали в услуга на Руската федерация".

"Служебното правителство не може да дава оценки. Има органи като ДАНС, ГДБОП, Полиция, Следствие, които се занимават с тази работа. Откъде накъде ще нападат нашите въможни партньори - аз съм принципен", обяви със сарказъм Борисов.

Последвалите му обяснения потвърдиха, че на практика няма никакви разминавания с Росен Христов - напротив, използва вдигнатата от служебния кабинет топка, за да я изпрати със засилка в полето на Кирил Петков и Асен Василев.

"Като имахме кампания, обяснявахме, че това (обвиненията на Росен Христов) е вярно, но винаги сме действали институционално - давали сме сигнали пред прокуратурата. Той каза чудовищни неща и се надявам да отговорят дали е вярно. Той каза, че Кирил Петков е купувал газ с 30% по-скъпо и не е направил нищо, за да имаме устойчиви договори. Това не е в сайта "Рога и копита", а трибуната на парламента", обяви той.

"Тайно се надявах, че Делян Добрев не е прав. Ако се окаже, че това е вярно, ПП ще стане трудна за общуване", каза още Бойко Борисов - пълен контраст с по-ранните му заявления, че ГЕРБ и ПП гласуват заедно по важни теми като членството в еврозоната, военната помощ за Украйна, Северна Македония и др.

На въпроса защо иска оставката на Христов, след като явно е съгласен с обвиненията му, Борисов обвини медиите, че не са им дали достатъчно трибуна.

"Явно, за да се чуе нещо, трябва да му поискаме оставката", обяви Борисов.

Той нямаше други критики по адрес на служебния министър на енергетиката, който за последните няколко месеца се опита да върне България отново на преки доставки от "Газпром" - сблъсквайки се с отказ от преговори от руска страна; опита се да преформатира търговете за ядрено гориво, така че Русия отново да може да се окаже доставчик на АЕЦ "Козлодуй", задейства серия от излишни изключения от санкциите в полза на "Лукойл" - включително с правителствено решение за удължаване на дадената от времето на Борисов концесия за пристанище "Росенец" на руската частна компания и др.

На финала Борисов отново реши да иронизира ПП, за да отбие критика от самия себе си. На въпроса дали знае кой е направил снимките му от спалнята в Банкя, той обяви, че е "същият, който снима Кирил Петков и Лена Бориславова на парапета", като им препоръча "да обединим усилия да го намерим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024