Борисов се подигра с "Промяната": Иска оставката на Росен Христов, защото направил ПП "трудна за общуване"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов направи невъобразим логически "лупинг", след като първо поиска оставката на служебния министър на енергетиката Росен Христов с престорено възмущение, а после го похвали за това, че е повторили критиките на Делян Добрев срещу "Продължаваме промяната" за сделките за доставки на газ през 2022 г.

Борисов се появи на интервю в сутрешния блок на bTV за първи път от години, като обяви, че бил "доста ядосан на Росен Христов" за това, че си позволил да дава политически оценки на управлението на Кирил Петков в енергийната сфера.

В същото време той вдигна залога и обвини ПП в това, че са "действали в услуга на Руската федерация".

"Служебното правителство не може да дава оценки. Има органи като ДАНС, ГДБОП, Полиция, Следствие, които се занимават с тази работа. Откъде накъде ще нападат нашите въможни партньори - аз съм принципен", обяви със сарказъм Борисов.

Последвалите му обяснения потвърдиха, че на практика няма никакви разминавания с Росен Христов - напротив, използва вдигнатата от служебния кабинет топка, за да я изпрати със засилка в полето на Кирил Петков и Асен Василев.

"Като имахме кампания, обяснявахме, че това (обвиненията на Росен Христов) е вярно, но винаги сме действали институционално - давали сме сигнали пред прокуратурата. Той каза чудовищни неща и се надявам да отговорят дали е вярно. Той каза, че Кирил Петков е купувал газ с 30% по-скъпо и не е направил нищо, за да имаме устойчиви договори. Това не е в сайта "Рога и копита", а трибуната на парламента", обяви той.

"Тайно се надявах, че Делян Добрев не е прав. Ако се окаже, че това е вярно, ПП ще стане трудна за общуване", каза още Бойко Борисов - пълен контраст с по-ранните му заявления, че ГЕРБ и ПП гласуват заедно по важни теми като членството в еврозоната, военната помощ за Украйна, Северна Македония и др.

На въпроса защо иска оставката на Христов, след като явно е съгласен с обвиненията му, Борисов обвини медиите, че не са им дали достатъчно трибуна.

"Явно, за да се чуе нещо, трябва да му поискаме оставката", обяви Борисов.

Той нямаше други критики по адрес на служебния министър на енергетиката, който за последните няколко месеца се опита да върне България отново на преки доставки от "Газпром" - сблъсквайки се с отказ от преговори от руска страна; опита се да преформатира търговете за ядрено гориво, така че Русия отново да може да се окаже доставчик на АЕЦ "Козлодуй", задейства серия от излишни изключения от санкциите в полза на "Лукойл" - включително с правителствено решение за удължаване на дадената от времето на Борисов концесия за пристанище "Росенец" на руската частна компания и др.

На финала Борисов отново реши да иронизира ПП, за да отбие критика от самия себе си. На въпроса дали знае кой е направил снимките му от спалнята в Банкя, той обяви, че е "същият, който снима Кирил Петков и Лена Бориславова на парапета", като им препоръча "да обединим усилия да го намерим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Володимир Зеленски е Личност на годината на Time за 2022 г.

"Духът на Украйна" също е почетен в годишната класация на списанието

15:52 - 07.12.2022

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022