Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу Снимка: © Screenshot/NPOStart

Кои са тези десет политически личности, свързани с корупционни скандали? Това е въпросът, на който участник в нидерландско куиз шоу от типа на "Стани богат" трябва да отговори. Сред подбраните снимки на политици бързо се разпознават лицата на Доналд Тръмп, Марин льо Пен и Силвио Берлускони. Сред тях обаче се оказа и това на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За "появата" на бившия премиер в предаването разказа читателка на "Булевард България". Шоуто се казва "За секунда по-мъдър" (Per Seconde Wijzer) и се излъчва редовно по нидерландската телевизия BNNVARA от 1967 година насам. Във всеки епизод двама души се съревновават, за да проверяват знанията си в различни категории, включително обща култура, нещата от живота, политика, обществени теми и други.

В едно от скорошните издания на предаването, излъчено на 10 ноември, един от състезателите проверява знанията си в категория "Политици". Той трябва да свърже имената с лицата на десетима политически личности, чието име е било замесено във финансови злоупотреби.

Възможните опции са: бившият премиер на Испания Мариано Рахой, крайнодясната Марин Льо Пен, бившият вътрешен министър на Великобритания Джаки Смит, канцлерът на Германия (1982-98) Хелмут Кол, известен с черната каса на Християн-демократическата партия, бившият министър-председател на Словения Янез Янша, 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, италианският политик Силвио Берлускони, бившият премиер на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон и бившият премиер на България Бойко Борисов.

Имената на тези политици не са случайни - всички от тях по някакъв начин са свързани с обвинения или твърдения за финансови нередности.

  • Берлускони беше осъден за данъчни измами през 2013 г. и дори получи присъда за лишаване от свобода по този повод.
  • Бившият премиер на Словения Янша беше признат виновен от съда по обвинения в корупция.
  • Вътрешната министърка на Великобритания Джаки Смит подава оставка през 2009 г. след скандал с парламентарните разходи.
  • Тази година прокуратурата в Париж започна разследване срещу Марин льо Пен и други членове на нейната партия в обвинения за злоупотреба с публични средства.

Включването на Борисов в този въпрос също е внимателно подбрано макар лидерът на ГЕРБ да не е признат за виновен в подобни обвинения. То обаче идва на фона на решението на Нидерландия да блокира присъединяването на България към Шенген - задача, която се оказа непосилна за страната ни години наред. България не само няма да бъде приета в Шенген, но и най-вероятно ще остане сама да очаква неопределено бъдещо за членство, въпреки че самият Борисов преди години твърдеше, че ни "остава да измажем една сграда и сме в Шенген".

Не е ясно доколко нидерландското общество е запознато с острата реакция на София по този казус. Възможно е обаче темата за членството на България да не е на дневен ред в техните обществени среди. Заключение за това правим единствено от отговора на участника в куиз шоуто, който допусна една-единствена грешка, като обърка Борисов със словенския му колега Янез Янша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024