Борисов и Пеевски се видяха като автори на идеята за "Росенец", Радев се загрижи за "тиловата база" на "Лукойл" Снимка: © Булевард България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че партията му ще подкрепи прекратяването на концесията на пристанище "Росенец", но изрази недоволството си от това, че Кирил Петков е съобщил изпреварващо за това решение.

Борисов обяви пред журналисти, че предложението е обсъждано на среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, на която са присъствали както съпредседателите на партиите, така и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски.

По думите му - в предварителния разговор от страна на ПП имало "яростна съпротива" срещу някои детайли от проекторешението, които са засягали собствеността на тръбите и назначаването на особен управител на пристанището.

"И сега чувам по телевизията как Кирил Петков ме призовава да го подкрепя за нещо, за което вчера ние сме спорили колко по-голям да му е мащабът", каза Борисов.

Той призова Петков да се "научи на некоалиционна култура" и заяви, че в предстоящото споразумение между ГЕРБ, ПП и ДБ ще се регулира и начинът, по който се съобщават по-важните решения на управляващото мнозинство.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски също се припозна сред авторите на инициативаа за спиране на концесията, като каза, че идеята е обсъдена първо между ГЕРБ и ДПС (които формално нямат коалиционни отношения), а чак след това към нея се присъдинили и ДБ.

"Чрез Лукойл се финансира войната", каза още Пеевски.

Възможността за прекратяване на концесията на "Лукойл" върху "Росенец" беше отворена още в началото на 2023 г., в 48 Народно събрание, като и тогава ДПС играеха роля в промените в Закона за концесиите.

Авторите на основните текстове бяха депутати от "Демократична България", които въведоха и вариант за поемане на оперативен контрол от страна на държавата върху рафинерията "Нефтохим" и пристанището.

Договорът с руската нефтена компания беше подписан още през 2011 г. за 35-годишен период по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

След европейските санкции през 2022 г. концесионният договор трябваше да бъде развален. Вместо да изпълни регламента - служебният кабинет на Гълъб Донев реши на своя глава (без санкция на Народното събрание и без мотиви) да наложи дерогация от санкциите и да остави договора в сила до изтичане на предварително посочения срок.

Междувременно Радев атакува партиите от управляващото мнозинство, веднага щом стана ясно, че се готви прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец".

Радев обяви за "прибързано и некоректно" твърдението на Кирил Петков, че служебното правителство носи отговорност за удължаването на договора, и този път си позволи да нападне и ГЕРБ заради факта, че концесията е дадена на руската компания по време на кабинета на Бойко Борисов .

Той защити действията на служебното правителство по казуса "Росенец", което не прекрати, а бетонира присъствието на "Лукойл" за следващите 24 години, като каза, че по това време се борили с "космическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция, същите тези политически лидери".

"Предстои да видим дали това решение е в резултат на корпоративни апетити или кризисен PR, да забравим кой ни докара посредниците за 30% по-скъп газ, "Джемкорп", каза той.

Радев обяви, че служебният кабинет "свърши това, което не направиха редовните правителства" по отношение на "Лукойл" заради това, че през 2022 г. компанията внесе данък върху свръхпечалбата си за първи път от 15 г.

"Надявам се, че са си направили оценка на риска. Какво има зад пристанището, защото там има голяма тилова база. На кого принадлежи тя, защо принадлежи на „Лукойл“, кога е взета от него. Как това връщане на пристанището на държавата ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към нефтохимическия комбинат е невъзможно. И най-важното как това ще се отрази на цената на горивата", каза още Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024