Парламентът слага край на концесията на "Лукойл" в пристанище "Росенец" Снимка: © Getty Images

Народното събрание прие промени в Закона за концесиите, с които ще сложи край на концесионния договор на "Лукойл" на пристанище "Росенец" край Бургас.

  • Договорът с руската нефтена компания беше подписан още през 2011 г. за 35-годишен период, но трябваше да бъде развален след влизането в сила на последните санкции на ЕС срещу Русия.
  • Вместо да изпълни регламента - служебният кабинет на Гълъб Донев реши на своя глава (без санкция на Народното събрание и без мотиви) да наложи дерогация от санкциите и да остави договора в сила до изтичане на предварително посочения срок.

Петър Чобанов (ДПС), който внесе предложението за спиране на концесията, се аргументира с това, че служебното правителство не е провело широка обществена дискусия, преди да реши да направи изключение в полза на "Лукойл".

Промяната, която ДПС предлагат, е руснаците да продължат да ползват пристанището - но не като концесионер, а като клиент на държавата, която ще си върне правата на оператор.

Вместо "Лукойл" да плаща съответната годишна концесионна такса, ще плаща за предоставяни услуги в обекта от стратегическо значение за националната сигурност.

  • "Като законодателен орган можем да зададем рамките, в които да се движи изпълнителната власт. Нашето предложение е тази дерогация да не се прилага, да бъде прекратена концесията и това, което е обект на концесия, да продължи да функционира, но вече да се оперира от държавата. Концесионната такса трябва да бъде заменена с такса за предоставяне на съответната услуга, така че отново да бъде гарантиран достъпът до обектите. Смятаме, че националният интерес ще е по-добре защитен и ще бъдат изпълнени санкциите по европейския регламент", каза Чобанов.

Единствената съпротива по темата дойде от страна на "Възраждане", чиито депутати - без изненада- решиха да защитават сегашното положение, облагодетелстващо "Лукойл".

Цончо Ганев и Димо Дренчев един след друг обявиха, че схемата можела да доведе до отнемане на лиценза на "Росенец", и обвиниха мнозинството в "слугинаж пред американското посолство".

Текстът беше редакционна поправка в по-голям пакет промени по инициатива на "Демократична България", създаващи възможност на държавата да поеме оперативен контрол върху рафинерията "Нефтохим" и "Росенец".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023