Борисов шикалкави за хомофобския закон с намек за Хекимян, отрече се от евроатлантизма Снимка: © Screenshot

Бойко Борисов не е евроатлантик, ако евроатлантизъм означава да стане жена. Това беше отговорът на лидера на първата политическа сила в парламента и премиер в три правителства на България на въпрос за гласувания в сряда закон за забрана на "пропаганда, популяризиране или подстрекаване" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и "определяне на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища.

В кулоарите на Народното събрание Борисов опита няколко пъти да отклони въпросите за закона и последвалите протести. Обяви, че има среща днес с боксьорката от Олимпиадата Светлана Станева и че дискриминация би било на нея да не ѝ бъде позволено да подаде контестация след загубата ѝ от набедената за мъж тайванка Лин Ю Тин.

Така Борисов извъртя темата за хомофобския закон, който партията му подкрепи, като припомни на българския народ, че е загубил шанс за медал в бокса от жена с мъжки черти.

“В моята партия никой не може да ме обвини. Вие сте писали много за моя кандидат за кмет на София”, обърна се Борисов към репортерката на ПИК, която единствена му зададе въпрос за закона. Отговорът му беше директен намек по отношение на Антон Хекимян в опит да си припише толерантност и европейски ценности.

Борисов продължи в същия дух: “Ние дадохме право на депутатите ни да гласуват по съвест” и акцентира върху факта, че самият той е "православен християнин и вярва на патриарха", а “вчера БПЦ подкрепи този законопроект.”

Последваха увъртане за европейските ценности на ГЕРБ, вулгарни шеги за “напред” и “назад”, за “изхода, който се използва за вход” и опити да бъдат притеснени журналистите, които задават въпроси.

Накрая Борисов беше принуден да признае, че вече не е евроатлантик. За да не загуби народната любов, той обвърза евроатлантизма със споровете за хромозомите и високия тестостерон на жените в олимпийския бокс. “Ако евроатлантизмът е да ме направи жена, значи тогава аз не съм евроатлантик и няма да стана по никакъв начин.”

Как и кои депутати за "европейско развитие на България" гласуваха хомофобския закон на "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024