Борисов скастри Рашидов: "Няма да влезем в парламента, ако г-жа Митрофанова дойде. Точка"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от позициите на Вежди Рашидов, че ако парламентът не покани Елеонора Митрофанова, това би било "обявяване на война" срещу Русия.

Борисов отдаде твърденията на "артистичната натура на Вежди Рашидов, който винаги е демонстрирал желание за мир и разбирателство", но предупреди, че "няма да прави компромис" по темата за войната в Украйна.

В кратко включване във Facebook-профила си, насочено към активистите на ГЕРБ, той разпореди на Десислава Атанасова да се стикова с останалите партии в 48 Народно събрание, така че да стане ясно, че "Митрофанова да е нежелана на първото заседание на парламента".

"Независимо от различните мнения - имаме периферия и хора, които не са на същото мнение като ръководството на партията - но по темата Украйна, по темата война, по темата агресия на Путин в Украйна, ние сме категорични, ясни и точни. Моля всеки от вас - дори да има лично мнение - да го изразява по всички други теми. По тази тема няма да правя компромис с никого", каза Борисов.

"Този проблем с откриването на събранието може с една среща утре да бъде решен. Няма да влезем в събранието, ако г-жа Митрофанова дойде. Точка. И аз се надявам тя да направи този жест, да не проваля първото заседание на парламента. Явно (официалната позиция на ГЕРБ от вторник) не е било достатъчно за някои наши членове, сега да го чуят и от мен", каза той.

70-годишният Вежди Рашидов е най-възрастният депутат, избран в 48 Народно събрание и като такъв той носи отговорността да открие тържественото първо заседание на парламента.

Бойко Борисов няма да присъства сред народните представители в пленарната зала, защото за пореден път се отказа от току-що спечеления депутатски мандат.

От изявлението му не стана ясно защо представителите на ГЕРБ все пак не бяха обявили също толкова твърда позиция срещу присъствието на Елеонора Митрофанова, когато въпросът е поставен за обсъждане на 11 октомври на среща в Народното събрание. Още не е ясно и кой е човекът, присъствал от ГЕРБ на срещата, предпочел да не се противопостави на поканата до руския посланик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024