Евроатлантическо изказване от Вежди Рашидов: Ако не поканим Митрофанова, това е обявяване на война

Бившият министър на културата Вежди Рашидов, който ще открие парламента като най-възрастен депутат, обяви, че отказът от покана до Елеонора Митрофанова в тържественото първо заседание на 48 Народно събрание, щял да бъде "обявяване на война".

Въпреки че е член на изпълнителната комисия на ГЕРБ, Рашидов се обяви против изолирането на Митрофанова от церемонията - в разрез с официалната позиция на партията на Бойко Борисов.

Коментарите на Рашидов се оказаха неприятна изненада и за самия Борисов, който отхвърли твърденията на бившия си министър и публично обяви на Елеонора Митрофанова, че е нежелана на първото заседание на парламента.

Малко преди това в интервюто си за БНР Рашидов каза:

"Кой е казал, че българските депутати могат да определят кой да влезе, кой да не влезе, на кой да обявяват войни? На чия сметка? Що не седнат да мислят как излизаме от кризите? Има тежка война. Що не влезем в парламента, всеки да каже своята позиция - от коя страна е. Евроатлантици ли сме или сме некои други хора? Това са важните неща, а не е важно дали тя ще влезе или няма. Тя е дипломат, като всички дипломати. Това е обявяване на война. Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тука?", обяви Рашидов в ефира на БНР в сряда.

Той обяви, че Външно министерство трябвало да реши дали Митрофанова е достоен гост за откриването на парламента, докато Русия води активни военни действия срещу Украйна и присвоява нейните територии с фалшиви референдуми.

Русия официално добави България в списъка на неприятелските страни заради това, че държавата подкрепя Украйна срещу агресията на Путин и санкционира руски олигарси и компании.

"Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация, на държавническо мислене и не е работа на депутати от тази или онази партия. Няма значение дали се нарича ГЕРБ или ПП", беше коментарът му.

В същото време Рашидов неколкократно повтори, че сега е моментът "евроатлантиците да се обединят" и "да имат мъжкарлъка да седната на една маса и да решават националните проблеми, а не личните си проблеми".

"Ако така продължава тази разделителна линия, това не е добре единствено за българската държава и за народа. Защото партиите са добре. И това личностно поведение - ако не се промени с национално отговорно поведение - не блазирам на българската държава", обяви Рашидов.

В интервюто си той обяснява, че "не е съгласен с политиката на Путин" и предпочита да е част от Европа, "да ходи спокойно до Париж и да гледа Лувъра", но разбира, че има и хора с различни възгледи в обществото.

"Има един въпрос към политиците - защо нашата малка хубава държава беше обявена за враг от една голяма държава и никой друг. Аз имам обяснение, но преди откриването на този парламент не ми се иска да казвам. Има причина. Питайте, но не съм само аз този, който трябва да отговаря", коментира той.

70-годишният скулптор и бивш министър влезе в 48 Народно събрание като част от листата на ГЕРБ в Пловдив, формално водена от Бойко Борисов (който за четвърти пореден път отказа да стане депутат, въпреки че е избран).

През 2021 г. Рашидов беше решил да се оттегли от политиката - "за да даде път на младите" - малко след като предизвика катастрофа на бул. "България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024