ГЕРБ рязко се разграничи от поканата до Митрофанова след публичния скандал Снимка: © Getty Images

ГЕРБ решиха да се обявят против присъствието на посланика на Русия Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48 Народно събрание, след като "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се оказаха единствените групи, несъгласни с участието ѝ.

Едва след като новината за поканата до Митрофанова за церемонията на 19 октомври се появи в медиите и провокира скандал, от партията на Бойко Борисов направиха завой и се разграничиха от руската посланичка с декларация във Facebook.

Малко преди това депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев описа как е протекла неформалната среща в парламента, на която са обсъдени детайлите около първото заседание - и как най-голямата парламентарна група не се е противопоставила на протоколната покана до Митрофанова.

Предложението за поканата до Митрофанова е дошло от администрацията на Народното събрание, която отговаря за организацията на събитието.

Надежда Йорданова от ДБ е предложила "да си спестим посланика на Русия", а единствено представителите на ПП са се застъпили за тази позиция, разказва Мирчев.

"“Възраждане” заявяват, че държат на присъствието на Митрофанова, а “пазителите” на евроатлантизма от ГЕРБ смирено и с мълчание не казват и дума срещу идеята посланикът на държава-агресор, водеща абсурдна война, изправила на нокти цяла Европа, да присъства при откриването на 48-ия парламент на европейска България. Сходна реакция на мълчалива подкрепа виждаме и от ДПС, от партията на Янев и от БСП", пише още той.

Депутатът от ДБ иронизира, че очаква "утре в ТВ студиата ще се напълни отново с евроатлантически лъвове от ГЕРБ, които ще ни обясняват как са за НАТО и срещу Путин, на когото слугуваха, докато бяха на власт. И срещу когото и днес не смеят да гъкнат".

15 минути по-късно дойде и реакцията от централата на ГЕРБ.

От партията на Борисов не отричат описаното бездействие на техните представители по казуса с Митрофанова, но заявяват, че "в унисон с позицията и действията ни досега" се противопоставят на поканата до нея. Те посочват още, че са били "първата партия в България, осъдила военната агресия на Русия в Украйна" и че първи са внесли предложение за предоставяне на оръжия на Украйна в 47 НС.

До този момент още няма реакции от страна на останалите партии, присъствали на срещата и обявили съгласие с присъствието на руската посланичка.

Елеонора Митрофанова ще бъде поканена за откриването на новия парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024