Елеонора Митрофанова ще бъде поканена за откриването на новия парламент Снимка: © Getty Images

След като си осигури видно място в официалната церемония за Деня на Съединението, руската посланичка Елеонора Митрофанова изглежда се е сдобила с още една покана за държавно събитие. Този път става въпрос за тържественото първо заседание на новото 48-о Народно събрание.

Това съобщи във вторник в. "Сега". По информация на изданието въпросът дали Митрофанова трябва да бъде поканена на заседанието е предизвикал напрежение сред политиците в новия парламент. Те са се събрали на обичайната първа среща, която има по-скоро организационен характер.

По протокол на Народното събрание е предоставен списък с представители на чуждестранния дипломатически корпус, който по традиция се кани на всяко първо заседание. Присъствието на Митрофанова в него обаче е предизвикал спор сред политиците.

От "Демократична България" са възразили срещу присъствието на посланичката на Русия с аргументите, че тя не трябва да бъде канена заради агресивната война, която страната води в Украйна. Бившите им партньори от предишното управление - "Продължаваме промяната" - са приели аргументите, докато от БСП и "Възраждане" са възразили.

Позиция по въпроса не са заели от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Българския възход" въпреки обясненията на Бойко Борисов, че партията му се е с евроатлантическа ориентация. След изборите той дори предложи правителство, съставено именно около този принцип и подкрепата за Украйна.

Едва след като новината за поканата до Митрофанова за церемонията на 19 октомври се появи в медиите и провокира скандал, от партията на Бойко Борисов направиха завой и обявиха, че не са съглсасни с присъствието ѝ.

Заради липсата на единодушие на по-ранната среща администрацията на Народното събрание е решила да не се отклонява от традицията и в крайна сметка руската посланичка ще получи покана за събитието. Един от аргументите, който дават от БСП и "Възраждане", е това, че въпреки войната България и Русия не са скъсали дипломатическите си отношения.

Във вторник президентът Румен Радев издаде указ, с който свика първото заседание на 48-ото Народно събрание за 19 октомври. Очаква се на него да присъстват самият държавен глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министрите от служебното правителство. Обикновено покани се изпращам и към представители на дипломатическия корпус, съдебната власт и други държавни институции.

Елеонора Митрофанова се появи зад гърба на Радев по време на речта му за Съединението


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024