"Вежди дойдох, Вежди си отивам от политиката": И Рашидов се оттегли от листите на ГЕРБ Снимка: © Народно събрание

За първи път от 2009 г. насам Вежди Рашидов няма да се кандидатира за депутат от ГЕРБ. Решението му беше обявено пред "24 часа", докато районните избирателни комисии вече започнаха да приемат листите с номинираните народни представители от партиите и коалициите за изборите на 11 юли.

Причината за оттеглянето на Рашидов: "Време е да се даде път на младите и те да се развиват".

Мотивът за предаването на щафетата на следващото поколение политици от ГЕРБ беше използван и от доскорошния депутат с 5 мандата Пламен Тачев от Плевен, който реши да "даде път на младите", след като беше уличен в корупция от зърнопроизводителя Светослав Илчовски.

"Вежди дойдох и Вежди искам да си отида от политиката". Човек трябва да си знае границата... Сега ще се отдам повече на изкуството, защото политиката ми отне малко от Вежди", казва бившият министър на културата в коментара си за "24 часа". На последните избори Рашидов стана депутат от листата на ГЕРБ в Пловдив.

Само преди четири седмици Рашидов не даваше сигнали, че възнамерява да се оттегли от политическия живот - на 11 май той стана член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ заедно с бившия здравен министър Костадин Ангелов и бившия кмет на Пловдив Иван Тотев. До този момент и Ангелов, и Рашидов бяха безпартийни, но на конференцията на партията стана ясно, че двамата са станали членове на ГЕРБ ден преди да бъдат повишени до централното ръководство.

На 19 май обаче Вежди Рашидов предизвика катастрофа на бул. "България" в София, като според показанията на свидетели и участници в инцидента, той е преминал на червено през кръстовището с бул. "Гоце Делчев".

Рашидов претърпя сериозни наранявания, но вече е изписан от болница и се възстановява. По случая с произшествието беше образувано досъдебно производство, но досега прокуратурата не е публикувала данни от разследването.

Заради катастрофата Вежди Рашидов няма да участва и в предизборната кампания на ГЕРБ.

Мястото на Рашидов в пловдивската листа на ГЕРБ ще бъде заето от Пенчо Малинов - бивш общински съветник и член на националния изпълнителен съвет на Младежки ГЕРБ. Водач на листата е Бойко Борисов, следван от Иван Тотев, юриста Радомир Чолаков и Малинов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024