Депутат от ГЕРБ-Плевен, уличен в показанията на Илчовски, се отказа от място в листите

Депутатът от ГЕРБ-Плевен Пламен Тачев, който е член на парламента от 2009 г. досега, ще се откаже от листите на партията на изборите на 11 юли.

Тачев беше един от кадрите на ГЕРБ, които бяха уличени от зърнопроизводителя Светослав Илчовски по време на изслушването му в комисията на Мая Манолова преди разпускането на 45 Народно събрание.

Името му беше споменато заедно с това на Анатолий Иванов като хора, които са "назначили" директора на местното подразделение на "Напоителни системи", от когото Илчовски се оплакваше в поискана такса "Спокойствие", за да развива бизнес.

"Първо трябва да платиш на местния депутат, а на държавата може и по-късно", казваше земевладелецът на изслушването, докато описваше историята на поисканите плащания.

Официалният мотив на Пламен Тачев да се оттегли от листата в ГЕРБ-Плевен е желанието му "да предаде щафетата на по-младите".

"От позицията на народен представител в 5 парламента, имам самочувствието, че съм свършил много. Наясно съм, че не всичко. Но повярвайте, сърце и душа съм давал за каузата ГЕРБ и за това да направим живота на хората по-добър. И ако има нещо, което не съм свършил, се надявам следващите колеги, които ще стъпят след мен, да го сторят. Със своя авторитет, опит и знания винаги ще съм на разположение и ще им помагам", казва Тачев в публикация във Facebook.

Във вторник беше обявена и смяната на областния координатор на ГЕРБ-Плевен. Досегашният ръководител на партията в региона Мирослав Петров ще се оттегли "по лично желание" и няма да се кандидатира за депутат. На негово място е избран Валери Лачовски (досегашен общински ръководител на ГЕРБ в Кнежа и прокурист на МБАЛ-Кнежа от 2012 г.). Листата на ГЕРБ в Плевен отново ще се води от известния онкогинеколог проф. Григор Горчев.

Листата на партията от плевенския МИР беше разместена заради преференции след гласуването на 4 април. 16-тият в списъка с кандидати Александър Николов (син на президента на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов) е събрал над 4200 гласа, докато Пламен Тачев измести втория в листата Мирослав Петров с общо 2842 преференции.

През 2017 г. Пламен Тачев отново се класира за депутат с преференции от Плевен, като тогава дори измести Цецка Цачева.

Пред Нова ТВ той казва, че се смята за член на ГЕРБ от 1981 г. "от когато датира приятелството ми с Бойко Борисов, от тепиха".

"Ние с г-н Борисов сме били всичко, което могат да бъдат едни мъже в живота - приятели, бизнес партньори. Животът ни срещна в школата на МВР, факултет, пожарната", казва още той.

Тачев и Борисов са били съдружници в дружеството "Прайхим", регистрирано през 1996 г. в Червен бряг заедно с още четирима съсобственици.

Светослав Илчовски беше повикан на разпит в прокуратурата, за да свидетелства официално по твърденията си за корупция на високо ниво в ГЕРБ. До този момент държавното обвинение не е дало информация дали ще повдигне обвинения.

Комисията по ревизия отново изслушва Светослав Илчовски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024