Борисов очаква съдбата на кабинета да е ясна в понеделник - или изпълнен мандат, или отиваме на избори Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е убеден, че в понеделник ще стане ясно дали ще има правителство след ротацията или предстоят предсрочни избори.

Пред журналисти той заяви, че следващата седмица, когато президентът Румен Радев връчи папката за съставяне на кабинет на ГЕРБ, партията или ще я върне готова, или "директно ще се знае, че отиваме на избори".

Борисов каза, че преговорите, които се провеждат в момента между ПП-ДБ и ГЕРБ, ще са единствените: "Няма [да има] втори, няма трети, няма никакви преговори извън понеделник. Това мога да поема като ангажимент от ГЕРБ".

"Ако се разбере Мария Габриел с пълен мандат папка - отиваме да гласуваме. Ако не се разбере - още тогава се знае, че повече разговори няма да има до след изборите", допълни той.

Партийният лидер отказа да коментира подробности около продължаващите преговори, като прехвърли отговорността върху преговорния екип начело с настоящия вицепремиер Мария Габриел.

"Ако тя направи така, че да има кабинет, който може да управлява, ние ще и дадем 69 гласа. По-ясно как да го кажа", заяви Борисов.

Малко по-рано той взе участие в конференцията "Европейска сделка за фермерите - визията на ЕНП за земеделието в Европа", където цитира думи на Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер, че Европейската народна партия ще продължи да подпомага земеделците.

Насред европейските послания, Борисов не пропусна да отправи и индиректни критики към предишните управляващи, като иронично каза, че сега "берем резултатите от нашия 'труд' през тези три години". Той акцентира върху доклад на Международния валутен фонд, който препоръчва на България промяна на данъчната система.

"България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече постъпления в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20-процентната ставка на ДДС за всички сектори, да се премахне плоският данък от 10% за доходите на физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. Честити ви нови данъци, българи!", каза Борисов и продължи:

"Защото безумната политика, която се води, да се раздават пари масово, за да си готин, да си добър, да си friendly, сега всички ще извадим от джобовете си и ще платим скъпо за всичко това. Тежко му на следващия финансов министър, на следващия премиер, които трябва да вкарат в парламента тези данъчни закони. Тежко им и на депутатите, които трябва да гласуваме всичко това, което през главата ни се случи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024