Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е свързан със случая "Барселонагейт" и нарече доклада на испанските власти, пратен към българските служби и МВР, "слухове по медийни публикации".

"Знаете сигналите и публикациите в "Ел Периодико", на базата на това испанските власти изпращат справка, хронология", смята Борисов. "Като няма хляб, дайте им зрелище - отново претоплят скандал. Нито съм имал къща, нито имоти, нито сега имам. Нито ще имам. Живея в Банкя - там, където съм се родил", заяви бившият премиер на брифинг в партийната централа в понеделник.

Испания към България: В "Барселонагейт" може да са изпрани над 5 млн. евро

Днес в. "Сега", "Медиапул" и още няколко медии публикуваха данни от доклада, изпратен в края на януари от Испания и свързан с луксозната къща в Барселона. В него властите заключават, че може да са изпрани 5 милиона евро, свързани с висши български лица от бившите управляващи, включително и с Бойко Борисов.

Пред bTV премиерът Кирил Петков заяви, че се е запознал с документа и в него са присъствали снимки на бившия министър-председател.

Кирил Петков: В доклада на Испания за "Барселонагейт" присъстват снимки на Бойко Борисов

"Правят внушения, дори не мога да си наема адвокат да се защитавам", обърна се Борисов към настоящата власт. "Какво да направя, че са ми сложили снимка? Коректен беше Петков, благодаря му. Ако сега има такъв доклад, да го пращат, разсекретяват, да го проверяват и да доказват. Ако го има. Ако не - да се извинят. Странен е начинът, по който го правят".

През юли 2021 г. стана ясно, че разследването по "Барселонагейт" в Испания не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията. Това показа писмо, изпратено от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.

Малко след това от българската прокуратура съобщиха, че водели „интензивно разследване“ и търсели пране на пари. Борисов е давал обяснения пред ПРБ по делото, когато то още е било на етап проверка. И до днес обаче резултат няма. 

Борисов атакува изпълнителната власт, като първо припомни, че прокуратурата не открила да има незаконно подслушване на опозиционни политици и мирни протестиращи по време на антиправителствените демонстрации от 2020 г. Държавното обвинение наистина не откри такива данни, но подобна информация беше разгласена широко в медиите от представители на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, а впоследствие се доказа, че са били използвани неправомерно СРС.

"Първият месец на управление на служебното правителство и още тогава казаха, че сме правили чудовищни неща, подслушвали сме. Нямаше такова нещо. После ядох хора. Сега пак се вади нещо ново, но всъщност е претоплено старо", твърди Борисов и се похвали колко "много пъти" се е снимал в Испания.

"Кои са испанските власти - тепърва ще видим, има международни конвенции, начини, по които се пращат тези документи, има разследващи договори", добави той и отново нападна настоящите управляващи за високите сметки за ток, Covid-кризата, Плана за възстановяване и късното приемане на Бюджет 2022.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне