Борисов за "Барселонагейт": Нямам къща там, докладът на испанските власти е по слухове в медиите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е свързан със случая "Барселонагейт" и нарече доклада на испанските власти, пратен към българските служби и МВР, "слухове по медийни публикации".

"Знаете сигналите и публикациите в "Ел Периодико", на базата на това испанските власти изпращат справка, хронология", смята Борисов. "Като няма хляб, дайте им зрелище - отново претоплят скандал. Нито съм имал къща, нито имоти, нито сега имам. Нито ще имам. Живея в Банкя - там, където съм се родил", заяви бившият премиер на брифинг в партийната централа в понеделник.

Испания към България: В "Барселонагейт" може да са изпрани над 5 млн. евро

Днес в. "Сега", "Медиапул" и още няколко медии публикуваха данни от доклада, изпратен в края на януари от Испания и свързан с луксозната къща в Барселона. В него властите заключават, че може да са изпрани 5 милиона евро, свързани с висши български лица от бившите управляващи, включително и с Бойко Борисов.

Пред bTV премиерът Кирил Петков заяви, че се е запознал с документа и в него са присъствали снимки на бившия министър-председател.

Кирил Петков: В доклада на Испания за "Барселонагейт" присъстват снимки на Бойко Борисов

"Правят внушения, дори не мога да си наема адвокат да се защитавам", обърна се Борисов към настоящата власт. "Какво да направя, че са ми сложили снимка? Коректен беше Петков, благодаря му. Ако сега има такъв доклад, да го пращат, разсекретяват, да го проверяват и да доказват. Ако го има. Ако не - да се извинят. Странен е начинът, по който го правят".

През юли 2021 г. стана ясно, че разследването по "Барселонагейт" в Испания не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията. Това показа писмо, изпратено от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.

Малко след това от българската прокуратура съобщиха, че водели „интензивно разследване“ и търсели пране на пари. Борисов е давал обяснения пред ПРБ по делото, когато то още е било на етап проверка. И до днес обаче резултат няма.

Борисов атакува изпълнителната власт, като първо припомни, че прокуратурата не открила да има незаконно подслушване на опозиционни политици и мирни протестиращи по време на антиправителствените демонстрации от 2020 г. Държавното обвинение наистина не откри такива данни, но подобна информация беше разгласена широко в медиите от представители на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, а впоследствие се доказа, че са били използвани неправомерно СРС.

"Първият месец на управление на служебното правителство и още тогава казаха, че сме правили чудовищни неща, подслушвали сме. Нямаше такова нещо. После ядох хора. Сега пак се вади нещо ново, но всъщност е претоплено старо", твърди Борисов и се похвали колко "много пъти" се е снимал в Испания.

"Кои са испанските власти - тепърва ще видим, има международни конвенции, начини, по които се пращат тези документи, има разследващи договори", добави той и отново нападна настоящите управляващи за високите сметки за ток, Covid-кризата, Плана за възстановяване и късното приемане на Бюджет 2022.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024