Снимка: © bTV

Премиерът Кирил Петков коментира случая "Барселонагейт", след като стана ясно, че испанските власти са пратили доклад на МВР и ДАНС. В него те заключават, че може да са изпрани 5 милиона евро, свързани с висши български лица от бившите управляващи, включително и бившия премиер Бойко Борисов.

В предаването "Лице в лице" по bTV настоящият министър-председател заяви, че се е запознал с документа и вътре има снимки на лидера на ГЕРБ.

Испания към България: В "Барселонагейт" може да са изпрани над 5 млн. евро

"Запознах се с доклада и в него не беше споменато точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не го уличават директно, но го показват като част от доклада, според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Испанските власти са го открили, а нашата прокуратура нищо не е открила", каза Петков.

"Сложени са снимките на Борисов като потенциална свързаност. Всички тези външни служби не искат да направят дипломатически скандал, подават ни информацията, но чакат нашата прокуратура да си свърши работата. Парите по "Барселонагейт" са дошли от България. Докладът е от испанските власти, тук не говорим за журналистически разследвания. Ако сега имахме работеща прокуратура, всичките тези информации са една подхвърлена топка, по която да се работи за осъдителни присъди", добави той. "Докато прокуратурата не започне да работи, не може да имаме осъдителни присъди, каквото и да правят МВР и ДАНС".

За борбата с корупцията и смяната на Иван Гешев

Петков заяви, че имаме предпоставки да сме растяща икономика, но сме с високо ниво на корупция и "ако това го изчистим, ще видите колко бързо ще тръгнем по пътя на растежа".

Попитан дали управляващите не махат близки до бившите управляващи от ръководните им постове, за да слагат "свои хора", Петков отвърна, че "няма наши и ваши, има хора, които искат да изчистят България от бремето на корупцията, и такива, които искат да се закрепят". "Ние правим списък на българи в чужбина с образование в антикорупция, в системите на МВР и службите, опитваме се да ги привлечем. Хората, които са отговорни за това, не трябва да имат свързаност с тези, които ще разследват. Аз затова нямам доверие в Гешев, той си е бил с тези хора, ходил е по барове с стях. Да се събуди и да изчисти системата - шансът за това е нулев", отбеляза премиерът.

Попитан какво е пишело срещу името на главния прокурор като сигнал в списъка, който Петков предаде в ПРБ, министър-председателят заяви: "На него самия не му връчвам сигнал. Препоръчвам му – най-добре е за всички нас той да си подаде оставката. Два елемента са ключови, за да оправим системата – институционално подобрение и оставката му. Най-добре за всички нас е да си тръгне, да направим избор между няколко нови хора на неговата позиция".

Според Петков това ще са "най-квалифицираните хора, които трябва да се състезават и да покажат кой какво е постигнал, какви цели има за България, има ли интегритет, има ли смелост".

Петков каза, че новата КПКОНПИ няма да е алтернативна прокуратура, но ще бъде събрана от хора, които са мотивирани да изнасят толкова ясни доказателства, "че и прокуратура, която не иска да работи, да няма избор".

Темата за Русия, Украйна и НАТО

Премиерът коментира и нарастващото напрежение по границата с Украйна и евентуалното нахлуване от страна на Москва: "Следим много внимателно ситуацията, всеки час, за да сме сигурни с последната информация. Всички потенциали за нападение са там, Русия – ако реши – има цялата формирана бойна група. Въпрос е на политическо решение на Владимир Путин. Аз продължавам да се надявам, че това са блъфиращи ходове, че няма да има война. Ако се направи агресивната стъпка, ще се случат поредица от неща, като крайният резултат няма да е ясен".

Петков заяви, че България има ясна позиция. Според него трябва да сме сигурни, че сме миниминизирали риска от различните негативни ситуации за гражданите ни. "Едната теза е, ако влезе Русия в Украйна, ще има мерки срещу Москва, тя ще върне мерки като спиране на газа - за нас ще е голям удар, голяма част от газа ни идва от там. Имаме варианти, ако това се случи, как да запазим енергийната система на България, в разговори съм с ЕК. Вероятно може да има спиране износа на ток, ако се стигне до такъв най-фатален вариант - частично спиране, така че българските домакинства да имат дост енергия".

"Търсят се варианти внасяне на втечнен газ през гръцката връзка", каза премиерът и добави, че по време на посещението си в САЩ Асен Василев обсъжда този въпрос. "Уверихме се, че имаме за 2 г. напред и за АЕЦ Козлодуй, там нямаме риск", допълни Петков.

"Важно е за България да застане като партньор и съюзник в ЕС и НАТО, да говорим в тези съюзи с един глас. Ако има разделение, идеята за тези съюзи намалява като сила, обезсмисля се. Обявихме сериозна стратегия за отбрана - рамкова държава България с български батальон, а дефицитите, които откриваме – да бъдат запълнени от съюзнически войски под българско командване, но кооординирани с НАТО.

Според Петков използваме кризата, за да видим кои са слабите ни места. "Американски компании се свързаха с мен със запитване част от техните програмисти, които работят в Украйна, да ги прехвърлят от Украйна в България – за нас това е възможност да им помогнем, да подобрим търсенето в най-дефицитната професия. Събрал съм ДАНС и няколко министри да обсъдим тази стратегия – такива хора да идват у нас, по време на кризи да работят тук. Това е нещо като дестинация за привличане на най-умните", смята премиерът.

МВнР вече призова гражданите ни в Украйна да напуснат страната, част от самолетните линии вече спират да летят над украинско небе. "Още не сме призовали посолствата да се оттеглят, готови сме да пратим нашите военни самолети да ги приберат, ако се наложи", отбеляза Петков.

Темата за новия шеф на БНБ

Премиерът Кирил Петков нито отрече, нито потвърди, че управляващите обмислят кандидатурата на финансиста Илиян Михов за нов управител на Българската народна банка (БНБ).

Името на икономиста, който е декан в едно от най-елитните бизнес училища INSEAD, е спрягано за шеф на БНБ от неделя, когато Йордан Цонев от ДПС изнесе информация от коалицията, според която щели да предложат Михов за наследник на Димитър Радев, чийто мандат изтече през 2021 г.

"Не бих го казал в ефир – всеки от нас, от коалицията, трябва да намери 1 или повече кандидати, да ги предложи на коалиционен съвет, всеки да представи концепция, после да вземем решение. Такъв е процесът. Не знаем кой още друг ще се включи. За Илиян Михов мога да кажа, че много го уважавам, познавам го. Има малко университети в света на високо ниво като INSEAD, ако сте професор сте на високо ниво, това е чудесно, но когато сте декан в такъв университет, сте счупили стъклените тавани на тази институция", беше коментарът на Петков по темата, след като беше попитан от Цветанка Ризова.

"Още не искам да обявявам директни имена на хора. Искам да кажа, че ако човек като Илиян Михов е на такава позиция (б.а. - в БНБ), всички българи трябва да се гордеем много. Но не знам дали ще е така", добави той. "Михов има толкова много опции и възможности пред себе си, че ще бъде дарение на времето му, ако иска да заеме такава позиция".

Спрягат Илиян Михов от INSEAD за управител на БНБ

В първото правителство на Бойко Борисов от 2009 г. Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. Тогавашният министър-председател твърдеше, че финансистът ще е министър без портфейл и основно ще помага на министъра на финансите Симеон Дянков – „най-вече в координацията за влизането на страната ни в еврозоната". По-късно обаче кандидатурата му бе оттеглена заради тезите му за модификация на валутния борд по китайски модел.


Петков в "HARDTalk" по BBC: В България не вярваме в сферите на влияние (видео)

Кирил Петков търси български специалисти от чужбина за разследванията на новата КПКОНПИАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването