Испания към България: В "Барселонагейт" може да са изпрани над 5 млн. евро Снимка: © Къщата в Барселона / El Periodico

Испанските власти са стигнали до заключение, че са налице доказателства, от които може да се предположи, че по случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 милиона евро.

„Средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на (б.а. – бившето) българско правителство, включително (бившия) премиер Бойко Борисов“, пише в материалите, изпратени от властите в Испания до ДАНС и МВР в края на януари 2022. В. „Сега“ и "Медиапул" са се сдобили с тях и ги цитират на 14 февруари.

"Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление за международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", гласи един от документите според в. "Сега".

Справката се състои от 21 страници и се позовава на жалбата по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ. В документа се цитират и медийни публикации. Според "Медиапул" се споменават имена на хора от ГЕРБ, както и бизнесмени, близки до Борисов.

Разследването по „Барселонагейт“ беше публикувано през първата половина на 2020 г. в испанската преса, като е продължило близо година.

Така стана известен скандалът с луксозната къща в Барселона, към която се предполага, че отношение има бившият премиер Бойко Борисов.

Още тогава испанският вестник El Periodico публикува разследване от три страници, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали лидерът на ГЕРБ е свързан с „международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL. Те са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Полицията следеше и снимаше къщата ѝ, в която според сигнала Йовчева е живеела. Покупката на имота е свързана с Numin Invest SL. Властите снимаха и магазина за дрехи, който фирмата ѝ наемаше. С него е свързана фирмата Ema BGS SL.

В сегашния доклад, който испанските власти са пратили на ДАНС, се правят заключения, че има две важни инвестиции в имоти в Испания на същата стойност – 5 млн. евро. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Numin Invest се е управлявала от Йовчева и баща ѝ Георги Йовчев, се твърди в документа на испанските власти. Дружеството обаче е 100% собственост на бизнесмена Александър Чаушев, който вече се обяви като собственик на къщата в Барселона. От 2013 до 2016 г. тази фирма е регистрирала загуби от около 70 хиляди евро и не е декларирала никакви приходи. Според властите в Испания тя представлява само холдингова компания, създадена с цел прехвърляне на активи/капитали от трети страни.

Покупката на къщата е направена с три транзакции – депозит от 300 хиляди евро, както и два чека – за 2,5 милиона евро и за 100 хиляди евро. Включени са и над 232 хил. евро такси.

Фирмата Ema BGS е учредена през 2014, като тогава едноличен собственик е бащата на Йовчева – Георги. След това в управлението влиза самата тя, както и кипърската офшорна компания Palms Enterprises. Неин собственик е кипърски гражданин, но пълномощник е бизнесменът Йордан Христов, с когото по-късно Йовчева сключи брак.

През 2015 капиталът на фирмата е увеличен два пъти – с общо 1,75 милиона евро. Същата година от фирмата е направена и транзакция на стойност 600 хиляди евро. Това е стойността на магазина за дрехи, купен за 2,3 милиона евро. Дружеството Ema BGS също декларира загуби - през 2014 и 2015 г.

През юли 2021 г. стана ясно, че разследването по "Барселонагейт" в Испания не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията. Това показа писмо, изпратено от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.

Малко след това от българската прокуратура съобщиха, че водели „интензивно разследване“ и търсели пране на пари. Борисов е давал обяснения пред ПРБ по делото, когато то още е било на етап проверка. И до днес обаче резултат няма. Главният прокурор Иван Гешев твърди, че се чака изпълнение на съдебна поръчка от чужбина, за да може разследването да продължи.

Преди дни премиерът Кирил Петков добави Бойко Борисов в списъка с 19 имена, свързани с корупционни практики у нас, и попита главния прокурор Иван Гешев докъде е стигнало разследването на „Барселонагейт“.

В понеделник Петков заяви пред bTV, че се е запознал с доклада на испанските власти към МВР и в него присъстват снимки на бившия премиер Бойко Борисов.


Кирил Петков: Събрахме данни за корупция на 19 души, предадохме ги на 20-ия от списъкаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023