Борисов заплаши с нови избори и "падане в пропастта", за да не "сбъдне мокрия сън на ПП-ДБ"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да планира коалиционно управление с ДПС, БСП и "Има такъв народ" и заговори за нови предсрочни избори при липса на гласуван Бюджет 2023.

"Коалиция с БСП и ДПС няма да правим. ИТН бяха първите, които употребиха думата "чегъртане". Казах, че срещу безотговорността на ПП и ДБ, личностите в парламента трябва да вземат решение дали да се отива на избори или не", обяви той в деня, в който ГЕРБ започва официални разговори с партиите извън ПП-ДБ за обсъждане на общи действия с първи мандат.

Минути преди началото на парламентарното заседание, Борисов събра журналистите, за да ги обвини, че отразявали "манипулативно" изявленията му и заяви, че няма да допусне "мокрият сън на ПП-ДБ да стане реалност - ГЕРБ, БСП и ДПС (да управляват заедно), за да ни биели на местните избори".

"Не съм нервен, сериозен съм, но щом всички вкупом искат да паднем в пропастта, ще паднем. Българите трябва задължително - и заради вас (журналистите) - да ни накажат така, както ни се полага. Да искаш с 60 депутата от 240 да ти дадат абсолютна власт е арогантно, безотговорно и неосъществимо. Същото се отнася и за нас. Ние с уважение ще се отнесем към другите политически партии, ще им представим нашата програма, но по този начин представено "Коалицията БСП-ДПС-ГЕРБ", няма да ви дам тези думи да ги сложите", каза още той.

Обвиненията му към медиите бяха специално насочени към репортерите на Нова ТВ и bTV, от чието отразяване и "опорки", по думите му, се оказа най-недоволен.

Борисов обяви, че Румен Радев е "последното спасение на българите" и насочи иронията си към съпредседателите на "Демократична България".

"Христо Иванов и Атанас Атанасов се срамуват от ПП-тата, но мълчат, потривайки ръчички, че може да вземат нещо в местната власт", каза още той.

Въпреки твърдението си, че не планира коалиционно управление с други партии, а кабинет на малцинството на ГЕРБ - Борисов отново заговори за това, че бъдещото правителство трябва да е с "личности" от парламентарните групи и да продължи да работи поне 1 месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024