Борисов контраатакува Радев с намек за договора с "Боташ" и министрите от БСП

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да контраатакува президента Румен Радев след отказа му да одобри назначението на Даниел Митов за служебен външен министър.

Борисов изнесе гневна реч пред журналисти в Тутракан, като напомни, че в служебните правителства на Радев присъстваха "ярки политически лица" като Весела Лечева, Янаки Стоилов, Явор Гечев, Крум Зарков или Бойко Рашков.

"Той правеше цели партии от служебното правителство - партията на Стефан Янев, партията на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме?", обяви той.

Интересното е, че Борисов намекна на Радев и за ролята му в сключването на споразумението за доставка на газ с "Боташ" - един от най-скандалните казуси на кабинета "Гълъб Донев", който в момента се превръща в основен спор между ГЕРБ и останалите партии в НС.

"Той (Радев, б.р) си позволяваше да прави международни договори, за които ние сега се караме в Народното събрание дали трябва публично да ги оповестят или не", каза Борисов.

Видимо изнервен от критиките, че се намеси пряко в назначенията на Главчев от партийно събрание, председателят на ГЕРБ реши да отбие удара, като пришие ПП към действията на Радев - въпреки че президентът се превърна в най-яростния критик на партията на Петков и Василев.

"Хайде Румен Радев да си спомни записа от другото партийно заседание за ала бала и наше МВР. Толкова ли са важни изборите в чужбина за тези хора? Искам да остане този министър, да си носи Радев отговорност, както за всички други провали три години. Не искам да нося ангажимент повече за това правителство", обяви Борисов.

Той призна, че Даниел Митов му се е обадил да го попита дали да приеме предложението за външен министър и че го е посъветвал да се съгласи. След което съжали, че не постъпил като Кирил Петков с изключването на Георги Гвоздейков от ПП, след като министърът на транспорта реши да се противопостави на решението на партията и да остане на власт.

Той попита задочно президента защо не се е възпротивил срещу запазването на хора като Гвоздейков, Кирил Вътев и Галин Цоков в правителството на Димитър Главчев. Проблем, според него бил и фактът, че служебният регионален министър Виолета Коритарова била майка на районен кмет на "Подуене" от "Спаси София".

"Шефът на данъчните остава, областните управители остават всичките. Изведнъж само го интересува - и него, и Йотова - външният министър. Нека да остане, Радев ще си носи отговорност", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024