Бойко Борисов критикува Радев заради позицията му за Крим, насочи атаката и към Кирил Петков Снимка: © БНТ

След като гласува на балотажа за президент, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов атакува Румен Радев заради позицията на действащия държавен глава по темата "Крим".

Коментарът на Радев дойде по време на президентския дебат с Анастас Герджиков - той каза, че "в момента (Крим) е руски, какъв да е?" и това доведе до дипломатическо напрежение по линия на Украйна. Министерството на външните работи в Киев привика българския посланик Костадин Коджабашев в петък, за да поиска обяснения по случая.

"Ден преди изборите - полицейщина. Полиция в Софийския университет и други университети срещу политическия ти опонент, това е резил", бяха първите думи на Борисов, след като гласува в Банкя в неделя. "Още по-голям резил е Радев да остане президент, за седмица успя да ни скара с нашите съседи. Ние бяхме най-обичаната държава на Балканите, сега се мразим със Скопие, с Албания, ненавиждаме се с Турция – има реална заплаха от етнически конфликт, от мигранти".

"Резилът да говориш за право и върховенство на закона, да откриеш "Три морета", да ходиш на срещи на НАТО и накрая да кажеш, че Крим е руски... потресен съм. Потресен съм и от мълчанието на агнетата. Няма го нито Христо Иванов, нито Атанас Атанасов, нито разни евроатлантици. Кандидатът за премиер Петков седи до този, който нарушава международното право, и този, който казва, че като имаш армия и влезеш в една държава, тази територия е твоя", продължи атаката Борисов..

МВнР на Украйна към Радев: Неприемливо е твърдението, че Крим е руски

"Ще има тежка реакция срещу България. В момента някой ако влезе и завземе една част от България, защото има мюсюлмани там, забие знаме и каже "Това е наше" – тогава трябва да го признаем, по логиката на Радев", твърди лидерът на ГЕРБ в критиката срещу държавния глава.

Той заяви, че ГЕРБ са подкрепили инициативния комитет на "личност, зад която българските граждани да застанат обединени". "Доверихме се изцяло на избора на всички ректори в България, на най-голямото учебно заедение – Софийския университет", каза той по адрес на Анастас Герджиков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024