Какво си казаха Румен Радев и Анастас Герджиков. Дебатът

Румен Радев и Анастас Герджиков се изправят един срещу друг в първия и единствен дебат преди балотажа на президентските избори.

Дебатът се организира и излъчва от БНТ, водеща е Аделина Радева. "Булевард България" го показва на живо, ще проследим основните позиции на двамата кандидати.

Гледайте прякото предаване с участието на Румен Радев и Анастас Герджиков тук:


21:25 ч. Финал на дебата и последен спортсменски жест между двамата кандидати.

Можете да се включите в анкетата ни тук или да проследите всички въпроси и отговори в дебата по-долу:

Кой печели президентския дебат?

Кой е най-добрият ви съветник в политиката?

Р. Радев: Съвестта.

А. Герджиков: Чистата съвест е напълно достатъчен съветник

Най-голямата ви грешка?

А. Герджиков: Много ми е трудно да съчетавам работата с личния живот. Аз съм работохолик и не оставях време за себе си и близките си.

Р. Радев: Не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима Борисов. Полагах всички усилия, но съпротиввата беше огромна. Някои влязоха в коалицията Магнитски.

А. Герджиков: Вие сте част от това статукво.

Р. Радев: Не, вие сте кандидатът на коалицията Магнитски.

Кои са силните и слабите ви качества?

Р. Радев: Най-силното - целеустременост, най-слабото - предоверяване.

А. Герджиков: Вярвам в доброто у хората. Често оставам разочарован.

Най-добрият ви приятел?

А. Герджиков: Няма да изтъкна конкретен човек.

Р. Радев: Аристотел е казал който иска да е приятел с всички, не е приятел с никого. Приемам всеки авиатор за брат.

Умеете ли да прощавате?

А. Герджиков: Да, умея и да искам прошка. Хората са много добри към мен, рядко ми се налага да прощавам. Не прощавам предателството. Аз съм много лоялен човек.

Р. Радев: Да, прощавам. Често ми се налага. Работя с много хора, с различни интереси. Непростима е лъжата.

Най-важното постижение в живота?

А. Герджиков: Най-голямото ми постижение е, че мога да намеря общ език с всички. Дължа успеха си на хората, с които съм работил.

Р. Радев: Децата ми. В служебен план - горд съм, че като командир в една изключително трудна обставновка успях да направя много за трансформиране на модела за бойна подготовка, да водя хората и да ги запалвам с личен пример.

Кино или театър гледахте за последно?

Р. Радев: Театър, "Човекът от Ла Манча", варненския театър.

А. Герджиков: Не мога да избера между двете. Повече ходя на кино, по-скоро домашно кино. Преди 2 месеца гледах "Наистина любов".

Кой български президент одобрявате най-много?

А. Герджиков: Всички са допринесли, трудно е, но бих посочил Петър Стоянов.

Р. Радев: Всеки има принос, бих посочил Петър Дертлиев - този, когото не избрахме, човек на диалога, консенсуса и прошката, мъченик на демокрацията.

Най-силното качество в опонента?

Р. Радев: Познавам А. Герджиков, но бегло. Мога да кажа, че харесвам всички хора на знанието, науката и духа.

А. Герджиков: Винаги ми се е струвал дисциплиниран, подреден човек. Уважавам това.

Въпрос на А. Герджиков към Р. Радев: Защо никога не признавате, че грешите? Не чух такова признание за 5 години, не чувам и сега да кажете "Съжалявам, сбърках".

Р. Радев: Вие казвате, че нямате нищо общо с ГЕРБ, напротив. Те вървят с вас и ви представят навсякъде в страната. С вас е бившият министър на вътрешните работи, който ръководеше МВР, докато бяха бити студенти. За 5 години мога да бъда горд, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако българите виждаха огромната вина в мен, нямаше да гласуват за мен на 14 ноември.

Винаги съм признавал грешките, ако допускам такива. В моята професия не са важни успехите, а разборът - когато след полет кацаш и се започва с разбор на грешките. Иначе не само няма успех, няма оцеляване. Достатъчно медиите на статуквото пет години ме засипваха с всякакви небивали провали и ми вменяваха всякаква вина. Не подминаха и моето семейство. Вие се радвате на този комфорт.

Въпрос на Р. Радев към А. Герджиков: Казвате, че ще бъдете обединител - как ще обедините мафията с жертвите на мафията? Насилниците на вашите студенти със студентите?

А. Герджиков: Вие искате да ме пришиете към някаква партия. Аз не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин, но забелязвам, че партиите, които ви подкрепят, се оттеглят от вас. Покажете ми случай, в който някой е бил осъден, за да ви кажа мнението си по този случай.

Р. Радев: Вие приехте да сте лицето на онези, коитои разграбваха България.

А. Герджиков: Моята цел е да обединя всички граждани около важната цел да излезем от кризата, в която ни вкарахте. Може Бойко Борисов да е допускал и грешки, но са направили и добри неща. Вие направихте само грешки.

Въпрос на Р. Радев към А. Герджиков: Това, че прокуратурата забатачи разследванията за шкафчетата, магистралите и къщата в Барселона - това ли е причината да одобряте нейните действия?

А. Герджиков: През цялото време водихте кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои, но вашите провали и кризата, в която затънахме, са лично ваши. Вие трябваше да кажете какво сте постигнали и къде аз съм сгрешил. Вместо това се опитвате да ме прикачите към други хора. Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко борисов. Аз подкрепям всички български институции. Не познавам главния прокурор, ако не си върши работата, нека да бъде сменен. Не може да ми припишете всичко това. Нямам нищо общо с тези хора и партии.

Въпрос на А. Герджиков към Р. Радев: Комплекс Марица Изток - поемал ли е някой от служебното правителство някакви ангажименти за срокове за затваряне?

Р. Радев: Това е по плана за възстановяване и устойчивост. Предишното правителство не посмя да даде дати. Ние посочихме 2038 - 2040 г. като индикативни дати. Предишното правителство обрече нашата въглищна енергетика - то прие плана "готови за 55% намаляване на емисиите". Това подлага нашата въглищна енергетика на изключително голямо изпитание.

За бойната авиация

А. Герджиков: Необходими са ни още 8 самолета. Един ваш съветник ми се подиграваше, че вторите 8 ще са на по-ниска цена. Нека да видим кой ще е по-прав. Какъв самолет трябваше да бъде предпочетен. Ние имаме много руска техника, която трябва да се поддържав от руски фирми.

Р. Радев: Полша продължава да лети на МиГ29 без проблем и да ги поддържа. Аз съм единственият президент, който наложи вето на закона за сделката за Ф-16 - не защото самолетът е лош, а защото цената беше крайно недостатъчна за нужния пакет въоръжение. Той беше дратсично орязан. Реалната цена беше около 3 млрд. Вторият транш ще е на по-висока цена, защото тези параметри трябва да дойдат.

А. Герджиков: Причините за цената бяха много, но за втория съм сигурен, че ще е по-ниска. Разбирам сантимента ви към МиГ, аз също имах един Москвич, с който не исках да се разделя през 1995 г.

Р. Радев: Няма нищо общо между МиГ и Москвич.

Р. Радев: Хората от вашия щаб, представят т.нар. сблъсък между нас като сблъсък между интелектуалеца и човека, който само изпълнява или дава заповеди. Да приемем хипотетично, че станете президент - вие ще се изправите срещу тези хора. Ще се отречете ли от думите си?

А. Герджиков: Винаги съм уважавал военнослужещите. Ако някой от щаба ми е казал нещо подобно, той не е прав.

Нови военни бази на Черно море?

А. Герджиков: Ние сме членове на ЕС и НАТО. Не можем непрекъснато да бягаме от отговорностите си. Дали ще се разполагат бази по черноморието, е въпрос на разговори.

Р. Радев: Черно море става пресечна точка на геополитически интереси. Не трбява да допускаме свръхмилитаризация. Настоявам за деескалация и завръщане към диалога. Ние нямаме интерес от повишаване на напрежението. Черно море е постоянна зона на военни учения, едно невнимание и човешка грешка може да бъде опасно.

Трябва ли България да приема бежанци?

А. Герджиков: Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, те са хора в беда. но покрай тях идват мигрантите, а те често нямат нищо общо с бежанците. Трябва да има ясна система за спирането на този поток. Единият начин е да го направим сами, а другият - да сме в дорби отношения със съседите. Не вижам как ще го направите, след като Бойко Рашков насъска хората с фейк нюз.

Р. Радев: Ние сме държава от първа линия, трябва да ни се помага, защото ние харчим от своя бюджет, за да пазим граница на ЕС. Старая се да убеждавам нашите партньори за оперативен план, в който да се ангажират всички държави от ЕС, за да отбраняваме заедно границата. На хора, бягащи от войни, трябва да помагаме. Ние сме хуманна държава.

Позицията за САЩ и за санкциите "Магнитски"

А. Герджиков: САЩ не се месят във вътрешните работи на никоя страна, но имат интереси и ги отстояват. Разбирам това и общата ми позиция с всички велики сили е - ние трябва да отстояваме нашия интерес. Случаят Магнитски, Панама пейпърс са позор за нас. Трябва сами да си хващаме проблемите и да си ги решаваме.

Р. Радев: Американският президент каза, че нашите проблеми са свързани с корупцията. Приветствам акта на санкциите по Магнитски. Това е и призив към ЕС най-после да погледне сериозно на този проблем.

А. Герджиков: Корупцията трябва да приключи. Трябва да спрем този позор, това спира чуждите инвестиции.

Позицията спрямо Русия:

Румен Радев: Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може и да ни бъде враг. Българите виждат в паметта си Русия като освободител. В Русия се вглеждат обикновено давещи се политици и се вкопчват в нея.

А. Герджиков: Аз съм приятно изненадан колко са се сближили нашите позиции, преди чувах други неща. Аз съм съгласен с това, отношенията трябва да са прагматични и не бива да се делим на русофили и русофоби. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга страна с подобна икономика. Не чух обаче отговор на темата за Крим. Крим е украински. Какъв флаг се вее над него, няма никакво значение.

Р. Радев: Във външната политика е изключитлено важно да има прагматизъм. Санкциите заради Крим не дават резултат. Толкова години по-късно няма ефект от тези санкции - няма промяна в поведението. Затова се търсят вече прагматични подходи как да се решат тези проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия.

А. Герджиков: Не чух чий е Крим?

Р. Радев: В момента е руски, какъв да е.

Трябва ли да отпаднат санкциите срещу Русия?

А. Герджиков: ако се създаде мнозинство, което да смята, че в Русия са решени всички проблеми - тогава и България трябва да подкрепи отпадането на санкциите. Докато има такива проблеми, това е невъзможно.

Р. Радев: Сългасен съм. Преди да хукнем да спасяваме демокрацията в други страни, нека да видим демокрацията в България, кояот е на командно дишане от доста време.

А. Герджиков: Не трябва да се подценяват хибридните заплахи. Уважавам руската култура, в 12 клас бях прочел повече от половината Достоевски на руски, имам симпатия към тази култура, но не можем да търпим отношение, което ни смята за тяхна територия.

20:43 Как президентът може да помогне в икономическата криза?

Р. Радев: Инфлацията се вихри навсякъде по света, България не е изключение. Тя е породена от повишаване на цените на горивата и тока. Чух, че имате спасителен план с мерки, но не го намерих никъде?

А. Герджиков: Още през лятото трябваше да вземем мерки. През септември можеше да осигурим средства за компенсация на бизнеса. Ако не бяхме забавили плана за възстановяване, можеше и оттам да вземем средства. Нищо от това не беше направено. Ако аз съм собственик на фирма, или трябва да уволня работниците, да фалирам или да увелича цените.

Р. Радев: Оплакват се навсякъде в Европа. Това, котео направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа. Други държави свалят ДДС с 10%. В България има енергийно бедни хора - служебният кабинет разшири техния обхват предварително. В други държави ще получат компенсации през декември.

А. Герджиков: Трябваше да осигурим енергия на пазара, да спрем износа, да осигурим компенсации навреме. Тези пари хората още не са ги получили. Бизнесът може да фалира, докато ги дочака. Още сега кризата се усеща повишаването цената на всички хранителни продукти. Както изпуснахме Ковид-кризата, така изпускаме и тази криза. След 3 месеца ще видим колко предприятия са фалирали и ще се хванем за главата.

Р. Радев: Вие знаете колко трудно се прие актуализацията на бюджета.

А. Герджиков: Това не беше предложено в актуализацията.

Р. Радев: Напротив. Знаете ли, че нито една държава не е спряла своя износ на ток. В България има излишък на електричество. Проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени на свободния пазар за електроенергия от предишните управляващи.

А. Герджиков: Защо има държавни енергийни предприятия с над 1 млрд. печалба?

Р. Радев: Защото няма парламент, който да промени закона.

А. Герджиков: Няма, защото вие не се справихте два пъти с политическата криза. Вие направихте така, че партиите наистина да не се разберат.

Кризата с Covid-19

И двамата кандидати заявиха, че са ваксинирани.

Р. Радев: Решенията са в ход, служебното правителство ги изпълнява. От днес България е на първите места по спад на броя на заразените. Проблемът наистина е изоставането с ваксинацията. Специалистите и статистиката показва, че броят на починалите от Covid е право пропорционален на неваксинираните

А. Герджиков: Достатъчно е да видим колко са затруднени болниците, за да разберем, че кризата е много тежка и тя можеше да се избегне, ако се взеха навременни мерки. Ние нямаме с кого да сменим лекарите на първа линия. Защо накрая въведохме този зелен сертификат - да принудим 80% да се ваксинират? Аз съм ваксиниран, призовавам всички да се ваксинират, но въвеждането на сертификата беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. А принудата започва да изглежда заплашително в последните 7 месеца.

Р. Радев: А какво предлагате?

А. Герджиков: Не мога да предложа изход за нещо, което е забъркано през лятото. Говорих с лекари и те казаха - искаме материали, искаме да можем да продължим антибиотика, искаме да си получим парите, искаме да ни стимулирате.

Р. Радев: Парите на мед. специалисти са увеличени - този път болниците имат пари за медикаменти, за първи път се дават и безплатни лекарства.

А. Герджиков: Не са така розови нещата. Чувам го от медицинския персонал. Не е вярно, че има материали и лекарства. Не е вярно, че са си получили парите. Всичко поскъпна заради голямото търсене. Един директор на болница сега прави процедура по ЗОП, избира фирма, тази фирма започва да извива ръцете му и иска тройно увеличение на цените. Директорът не иска нито да плати, нито да наруши закона. Това са дилемите в момента

Р. Радев: Лекарите и медсестрите бяха прогонени от България преди години. Къде бяха медикаментите в последните вълни? Вие забравихте ли, че цяла година децата бяха затворени? Нямаха достъп до елементарно образование. Сега децата се връщат в училище.

20:25 Позицията по евроинтеграцията на Северна Македония

Анастас Герджиков: Нужен е друг подход от страна на Северна Македония, България иска само да се спазва договорът за добросъседство - от правата на българите в РСМ през това да се пречи на езика на омразата, да не насърчава държавата претенции за права на хора, които живеят в България, да се подобри транспортната свързаност. Има системен проблем в отсрещната страна, който не позволява да напреднем.

Историческата комисия не е историческа, а за образователни въпроси. Целта на тази комисия е да не допуска в учебниците на РСМ под предлог, че се разказват исторически истини, да се насъсква напрежение спрямо българите.

Трябва да настояваме за спазването на договора и има консенсус по тази тема сред партиите и обществото. Аз съм част от тази позиция.

Румен Радев Не разбирам защо се спекулира, че ще допусна компромис за РСМ,преди да сме получили ясни и необратими гаранции. България не може да каже "Да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, преди да се изпълнят Копенхагенските критерии, преди да се спре системната дебългаризация и унищожаването на българското културно наследство.

Трябва ли референдум за Р Северна Македония?

Румен Радев: Не.

Анастас Герджиков: Не.

Р. Радев: Проблемът е, че ЕК и Европейският съвет не приемат да станат гаранти за преговорната позиция по глава 35. Към момента тази врата ще стои затворена.

20:21 Системен ли е проблемът в прокуратурата или е заради личността на Иван Гешев?

Анастас Герджиков: По-скоро става въпрос за персонализиране на проблема.

Румен Радев: И системен, и личностен. Неслучайно хората искаха оставката на Иван Гешев. Става въпрос и за правомощията на ВСС. Няма кой да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем. Тези неща трябва да бъдат обмислени и да им се намери решение. Партиите в 47 НС трябва да поемат инициативата - те трябва да решат дали ще приемат предложението на президента или не.

Анастас Герджиков: Ако всичко, което казвате, е така - на прав път сте. Личността на Иван Гешев може да е спорна, но е по-важно да се спазват правилата.

Защо Радев не задържа указа за назначаването на Иван Гешев?

Румен Радев: Аз този филм съм го играл. Президентът Петър Стоянов получава предложение за указ за назначение на Бойко Рашков. През декември този ВСС престава да съществува. Петър Стоянов връща предложението на новия ВСС, а той прави ново предложение. През 2017 г. ВСС ми предложи да издам указ за Георги Чолаков начело на ВАС. Върнах указа, защото само седмица след това се събра нов състав на ВСС. Новият състав го препотвърди

20:18 ч. Анастас Герджиков предизвика Румен Радев да обяви какви са намеренията му за промяна в конституцията.

Румен Радев: Имаше проект за конституция от ГЕРБ, който беше написан за една нощ и беше срам за правото. Моят проект е на голям екип от хора, част от академичната общност в СУ също участва. В него няма плашещи постановки за демокрацията, а започва с разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, и разбира се съдебна реформа. Не мога да си позволя да внеса този проект в неустойчив парламент.

Анастас Герджиков: Опасно е да въведем президентска република в държава с крехка демокрация. Може да се увеличи тежестта с повишаване на условията за отхвърляне на президентското вето. Основната причина за промяна на конституцията е върховенството на правото. Не е задължително - можем да го направим и със законови промени и с прилагането на закона. Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Аз не съм юрист, но мога да изброя 10 начина за подобряване на правилата.

Ролята на МВР преди изборите

Анастас Герджиков: Като президент трябва да сте президент не само на българите, а на всички български граждани. Като критикувате прокуратурата какво прави Бойко Рашков? Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали хора продават и купуват гласове. Дошла е проверка и на ГД "Национална полиция".

Р. Радев: Бойко Рашков не ми е началник щаб, а служебен министър. МВР работи само по сигнали. Ако получи сигнал, може ли МВР да го остави без последствия. Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, това си е за тяхна сметка.

А. Герджиков: Слезте от облаците, питайте хората какво виждат - какво прави полицията.

Р. Радев: Отдавна съм слязъл от облаците жив и здрав с моята рискова професия. Хората масово одобряват. Казват, че благодарят, че са престанали да ги мачкат.

Кого визира ДПС в описанието на кандидат-президента, когото ще подкрепи?

Анастас Герджиков: Президентът е олицетворение на единството на нацията. Това, което чух от ДПС, е, че президентът трябва да е обединител на нацията, стожер на конституцията, лице на държавата пред света. Г-н Радев, не се ли разпознавате и Вие в това описание?

Р. Радев: Ръководството на ДПС ми иска оставката отдавна и има причина. В конституцията няма изписана думичката "обединител". Единството на нацията е около принципи, ценности, правовата държава, да следваме ясно зададена визия за България, но не да преследваме инакомислещите с прокуратурата. Не обединение около разграбване на държавата с шкафчета.

20:11 ДПС проблем ли е за Румен Радев?

Р. Радев: Моят изборен резултат зависи от свободната воля на всеки гражданин. Трябва да се отървем от убеждението, че българските граждани са крепостни. Благодаря на всички свободомислещи хора от ДПС, много от тях гласуваха за мен, благодаря им.

20:10 ч. -Подкрепата от ГЕРБ ли снижи резултата на Анастас Герджиков?

А. Герджиков: Вторият тур е наистина мажоритарен. На първи тур полуих 80% от гласовете на ГЕРБ и около 20% от останалите партиите. Сега ситуацията се променя, хората се ориентират лесно мажоритарно за това какъв кандидат търсят.

Ваша партия ли е "Продължаваме промяната"?

Румен Радев: Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет. Те решиха да скочат в партийната политика - това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Винаги съм водил с личен пример.

20:05 - Какъв съвет бихте дали на мандатоносителите?

Румен Радев: Да започнат с общо съвещание, експертни групи по основни секторни политики. Там да търсят сходството, а не да тръгнат от екип с министри - този модел показа, че не работи. Трябва да се търси компромисът. Ако всяка партия не направи компромис, и този път няма да сполучим.

Анастас Герджиков: БИх препоръчал това, което вече правят - опитват се да намерят общите неща. Предишните два опита не изчерпаха всички възможност. Президентът е този, който трябва да намери обединителните линии.

Румен Радев: Президентът не е архитект на коалиции. Той е посредник, а не арбитър.

20:00 ч. - Време е за дебат, Първа тема: България днес - политика, здраве и цената на живота

Ще има ли стабилен кабинет?

А. Герджиков: Смятам, че ще има. Моята главна цел беше да има редовно правителство.

Р. Радев: Още при първите консултации каня партиите да намерят пътя на диалога. Трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерена. Партиите на промяната имат инициативата и подходът им е много обнадеждаващ - ясна визия и експертна оценка.

А. Герджиков: Алгоритъмът, който посочиха всички партии, беше този, който предложих преди месец - да се обединим около общите неща и да оставим на страна различията.


Първият дебат на Румен Радев и Анастас Герджиков: Всичко, което трябва да знаем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024