Първият дебат на Румен Радев и Анастас Герджиков: Всичко, което трябва да знаем

За първи и последен път Румен Радев и Анастас Герджиков ще се срещнат в пряк дебат за президентските избори.

18 ноември, 20 ч., по БНТ двамата претенденти за балотажа ще отговарят на въпроси за идеите си за управление на държавата или ще опитват да осветят слабостите в платформата на съперника си.

Водеща ще бъде Аделина Радева - лице на централните новини "По света и у нас", която има опит с публицистиката в сутрешните блокове на БНТ и Нова ТВ, но досега не е модерирала дебат между кандидат-президенти.

Ще можете да проследите на живо цялото събитие и в "Булевард България".

Румен Радев влиза в сблъсъка от по-силната позиция на действащ държавен глава и кандидат-президент със солидна преднина - 1 322 385 гласа на първи тур от 14 ноември, или 49,42%.

Проф. Анастас Герджиков е догонващият претендент с 610 862 гласа на първи тур (22,83%), но в неделя ще може да разчита и на ключова подкрепа от страна не само на ГЕРБ, но и на ДПС, и на част от поддръжниците на отпадналите от балотажа кандидати. Би могъл да разчита и на разколебаната позиция на избирателите на БСП след сигнала за дистанциране на Корнелия Нинова от Румен Радев.

Има само един случай в последните 30 години, в който действащ президент е губил изборите за втори мандат - Петър Стоянов през ноември 2001 г. Разликата е, че тогава съперникът му Георги Първанов беше успял да вземе преднина още на първия тур (36,39% спрямо 34,95% за Стоянов).

Дебатът между водещите кандидати винаги остава в историята, независимо дали ще преобърне нагласите на избирателите или не. През 2001 г. bTV показва как Петър Стоянов вади декласифицирано копие на Доклад 226 от Националната служба "Сигурност" и уличава в корупция един от конкурентите си на първия тур - Богомил Бонев. От този ход май печели само Георги Първанов, който дори не присъства на дебата.

През 2006 г. дебат няма, но няма и особено голям избор, след като изненадващо до балотажа стига не друг, а Волен Сидеров. Първанов печели втория тур с близо 76%, но при рекордно ниска за времето си избирателна активност (рекорд, който "падна" на 14 ноември).

Пет години по-късно дебатите се разрояват: bTV сблъсква водещите кандидати Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева в компанията на вицепрезидентите им - Маргарита Попова, Стефан Данаилов и Любомир Христов. Преди това двата щаба на ГЕРБ и БСП допускат провеждането на дебат Плевнелиев-Калфин в ефира на ТВ7 с водещ Николай Бареков.

Това, с което ще запомним кампанията от 2016 г., разбира се е дебатът между Цецка Цачева и Румен Радев между двата тура.

Повече от час след началото на разговора водещата Добрина Чешмеджиева покани двамата събеседници да споделят лична история от предизборните им срещи.

Тогава Цецка Цачева (изоставаща на първи тур с повече от 140 000 гласа) реши да се позиционира като антикомунистически кандидат, независимо от миналото си на член на БКП. Председателят на 43 Народно събрание използва трибуната на БНТ, за да разкаже, че дядо й е бил жертва на комунистическия терор, но семейството й криело този факт в продължение на 45 години от нея. Баща й я заклел на смъртния си одър да не разкрива тази информация никога. Вместо това Цачева я разказа пред цяла България.

Прословутото попиване на сълзи не само не й помогна да обърне изхода от изборите, а увеличи дистанцията на Радев за победата на повече от 800 000 гласа.

Основните въпроси през 2016 г. бяха свързани с геополитическите цели на кандидатите - позиция спрямо САЩ и ЕС, санкциите срещу Русия, чий е Крим, как ще се справи държавата с мигрантската криза. Има и въпроси от лустрацията на агенти от ДС и бъдещето на все така непостроената АЕЦ "Белене", до раздаването на държавни ордени на килограм и "сплотяването на нацията".

И тогава, и сега съдебната реформа е на дневен ред. Остава да видим дали поне сега ще чуем конкретни решения по този проблем в президентския дебат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024