Бойко Борисов поиска да членува в Комисията по външна политика на НС

Разместванията на знакови фигури по парламентарните комисии ще продължи и след Делян Пеевски - този път ГЕРБ поискаха да включат лидера си Бойко Борисов в Комисията по външна политика.

Предложението е внесено в Народното събрание в четвъртък от Десислава Атанасова.

За да може Борисов да влезе във Външната комисия, ГЕРБ са решили да освободят мястото на Вежди Рашидов от нея. Бившият министър на културата и бивш председател на 48 Народно събрание ще получи друг пост - на член на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Рокадата идва на фона на твърденията на Асен Василев в изтеклия запис от националния съвет на "Продължаваме промяната", че Бойко Борисов има желание да стане не просто член, а председател на Комисията по външна политика.

Председателските позиции все още не са гласувани от Народното събрание заради липсата на яснота около мнозинството - но би трябвало скоро да бъдат разпределени по партии.

Предварителните преговори между партиите завършиха с разбирателство за пропорции, но не и за всички конкретни сектори.

Още тогава ГЕРБ имаха желание да получат ръководното място в Комисията по външна политика. В нея вече членуват трима бивши министри на външните работи - Даниел Митов и Екатерина Захариева (ГЕРБ) и Кристиан Вигенин (БСП).

Във Външната комисия членува и още един бивш министър-председател - Кирил Петков.

В момента Борисов не участва в състава на нито една комисия. Не е и председател на парламентарната си група, нито е част от ръководството ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024