Бойко Борисов: Вероятността за нов кабинет е "100% към днешна дата"

Бойко Борисов не изключи да се предложи за нов премиер с мандата на ГЕРБ и определи други варианти с "равноотдалечен" политически кандидат като "подмяна на вота на хората - това е нечестно и няма да го позволя".

"Категорична е победата на ГЕРБ и СДС. И ако се водим от максимата, че глас народен е глас Божи, е хубаво всички лидери да преспят и никой да не надскачат изборния си резултат. Правили сме много компромиси, но няма да подменим вота на хората. Нашата програма, за която гласуваха хората, ще е основоположна за всички, които искат да има правителство. Няма да се водим по заклинания. Някои още от днес започнаха да поставят условия", обяви той в първата си пресконференция след края на изборния ден.

Борисов не отрече вариант да работи с ДПС Ново начало или с други, освен "Възраждане" - "Поздравявам ги за добрия резултат, но чисто идеологически това не мога да го допусна".

Вероятността за нов кабинет е "100% към днешна дата", според него, но ако броят на партиите в парламента се увеличи на повече от 8, Борисов допусна, че управлението няма да е възможно.

На въпрос за готовността му да се кандидатира за премиер, Борисов избегна конкретен отговор, а вместо това реши да влезе в задочен разговор с политолога Светослав Малинов:

"Този, който ви вкара в чакалнята на еврозоната, се казва ГЕРБ и Бойко Борисов премиер. А (Малинов) казва, че ако има равноотдалечен премиер, той можел да ни вкара в еврозоната. ЕНП спечели европейските избори, президентът на ЕК беше в Пловдив да ни подкрепи. Има ли друг с по-добър контакт в Брюксел от ГЕРБ и нас?", каза той и сложи край на пресконференцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Кърджали: "ДПС Ново начало" води пред Доган в областта

В града разликата е голяма в полза на Пеевски, твърди Мюмюн

23:48 - 27.10.2024
Важно днес

ИТН чака окончателните резултати, но няма да работи с ДПС на Пеевски

Според Тошко Йорданов е рано да се говори за бъдещо управление

20:45 - 27.10.2024
Важно днес

Наталия Киселова (БСП): Резултатите не ни радват, политическата криза се задълбочава

Георги Свиленски обяви партията за "подчинена" от ДПС Ново начало

20:37 - 27.10.2024
Важно днес

Президентката на Грузия не призна изборите - това е като "да позволим Русия да нахлуе"

Саломе Зурабишвили и опозицията зоват за масови протести срещу "Грузинска мечта"

20:23 - 27.10.2024
Важно днес

Първи коментар от ППДБ: Оставаме зад плана за равноотдалечен премиер

ГЕРБ носят отговорността за съставяне на правителство, припомни Николай Денков

20:17 - 27.10.2024