Бойко Борисов заговори за кабинет с третия мандат. "Ако не успеем, отиваме на президентска република" Снимка: © Facebook Screenshot

ГЕРБ ще предложи правителство с първия мандат като победител в последните предсрочни избори, но според лидера на партията Бойко Борисов "първият мандат е рисков". Бившият премиер нападна остро отново "Продължаваме промяната" и в частност Асен Василев - в това число и с намеци, че "защитават интереси на чужди държави" и обяви, че няма "никакъв шанс" ГЕРБ и ПП да управляват заедно:

"Нито те го искат, нито ние го искаме. Тяхното его не им позволява да подкрепят първия мандат, но пък и нашето... ние не можем да подкрепим втория...", каза Борисов на пресконференция, обявена малко преди да се случи.

И заключи, че остава като вариант третия мандат, в който да се направи опит за "отговорно" правителство и за мнозинства, които да направят така, че парламентът да работи. На въпрос според него колко процента е вероятността това да се случи, лидерът на ГЕРБ отговори: "100 %. Ако не успеем - отиваме на президентска република. Ако не се справим политиците в парламента, отиваме на режим и знаем кой ще го води тоя режим".

Бойко Борисов потвърди анонсираната по-рано от бившия президент Росен Плевнелиев среща на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" пред камери. Идеята била тя да се състои във вторник, като от страна на ГЕРБ щели да участват Десислава Атанасова като председател на парламентарната група, Кирил Ананиев като "най-добрия финансист в парламента", Деница Сачева - дащото точките на ПП били все социални, и Делян Добрев - заради енергетиката.

Бившият министър-председател се впусна в размисли колко е важно да има работещ парламент. И някак стигна до темата, че когато има симер министър-председател - като него самия, като Иван Костов преди - "парламентът не е толкова важен", защото премиерът е най-овластен. Но сега парламентът бил важен, а когато той е слаб - там е президентът.

"Ядрена заплаха" - това е най-големият страх на Борисов, стана ясно от думите му, и това е следващият му аргумент колко е важно Народното събрание да работи. За лидера на ГЕРБ заплахата идвала от АЕЦ "Запорожие": "Володимир Зеленски има подкрепата на целия западен свят, той не може да се предаде. Не виждам как Путин ще се прибере. “Мръсна бомба” е рисковано, за който и да я пусне, това е директно в Хага, военно престъпление. Ако стане ядрена авария - армиите да се разбягат и да остане въпросът отворен кой е победител - това е моят кошмар, от това не мога да спя".

По думите му тогава "заминава България, същото за Румъния, за Скандинавия, зависи кой има късмет и накъде духа вятърът... И в тази ситуация да останем без парламент е рисковано".

В изложението си Борисов дълго говори срещу машините за гласуване и как били манипулирани и "не ги внесоха от Венецуела, Мадуро и мадуровци гласуват с тях". Затова и ГЕРБ подкрепили БСП за връщането на хартиения вот редом с машинния.

Машините за гласуване, които се използват в момента в България, бяха доставени за първи път в изпълнение на закона по времето, когато ГЕРБ все още беше на власт през 2021 г. - след обществена поръчка, спечелена от "Сиела".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024