Бойко Ноев: Битката за България предстои и значението на „Лукойл“ в нея е огромно Снимка: © Стопкадър, БНТ

Рафинерията в Бургас заедно с инфраструктурата и данъчните складове на „Лукойл“ имат огромно значение за националната сигурност на страната и България трябва да се опита да ги откупи.

"Държавата трябва да си върне контрола над „Лукойл“ - това е мнението на бившия министър на отбраната и посланик на България в НАТО – Бойко Ноев.

Преди дни руската компания обяви за пръв път официално, че обмисля продажба на активите си в България. А според Ноев за търсенето на евентуален купувач на рафинерията у нас се говори като за "продажба на картофи".

„Лукойл“ е много повече от всичко останало в България като значение за националната сигурност, включително за нашата принадлежност. Това е мощен инструмент, с който България може да бъде клатена в своята геополитическа ориентация, а ние сме обявени от Русия като враждебна държава,“ коментира Ноев по bTV.

Според него държавата трябва да е първата опция за купувач на „Лукойл“ и това трябва да бъде регламентирано в закон.

„Битката за България предстои и значението на „Лукойл“ в нея е огромно,“ смята бившият министър на отбраната

По думите му Русия има интерес да излезе организирано от България и се търси формален начин за смяна на собствеността, така че „да се освободи от атаки от ЕС и България“. Той каза още, че спряганата за потенциален купувач азербейджанска компания Socar е много близка с руската „Лукойл“ и това представлява заплаха за националната сигурност.

Според бившия посланик на България в НАТО зад темата за дерогацията се "крие фалшив евроатлантизъм“.

„Видите ли как ще изгоним руснаците с дерогация, защото те са лоши, това е една допълнителна украска на фалшивия евроатлантизъм, който залива нашата политическа сцена.

"Водачи на фалшивия евроатлантизъм са двама души, които доминират българското медийно пространство – това са Пеевски и Борисов,“ каза Ноев и допълни, че „не може човек, който две държави - САЩ и Великобритания са обявили за корумпиран и е в черните им списъци - да бъде водач на евроантлантизма в България.

Така според него се компрометира цялата идея. Ноев заяви още, че не проумява защо Ахмед Доган е готов да жертва ДПС, като номинира Пеевски за председател и че еабилитирането на Делян Пеевски от страна на Бойко Борисов скоро ще се окаже проблем и за самия него.

„Това, че се превръща в основен локомотив за реабилитацията на Пеевски и Горанов ще се превърне в голям проблем за Борисов. Някой го лъже Борисов, че ще му се размине. Няма да стане. Колкото повече той се асоциира с Пеевски, толкова повече и той се приближава до „Магнитски,“ смята Ноев.

Той не спести и критиките си към десните формации, който с "действията си легитимират Пеевски". Според него те трябва да намерят начин да кажат: „ Да, ние ще работим с ДПС, която е част от либералното политическо семейство на Европа, но няма да работим с Пеевски“.

"В противен случай те рискуват да потънат," смята Ноев.

По-рано днес парламентът гледа за четвърти път предложението на ГЕРБ и ДПС дерогацията за „Лукойл“ да отпадне още от 1 януари.

В крайна сметка депутатите се върнаха на договорения по-рано вариант, според който от януари ще отпаднат квотите за износ, а от 1 март отстъпката за работа с руски петрол трябва да отпадне изцяло.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024