164 гласа дадоха нов ход на промените в Конституцията, но Бойко Рашков се обяви против проекта Снимка: © Булевард България

164 гласа "за" промените в Конституцията на първо четене дадоха нов ход на процедурата, с която ПП-ДБ искат да реформират съдебната власт.

Това беше вторият вот след 6 октомври, когато проектът събра само 161 гласа и мина по "бавната писта", предвиждаща отлагане с два месеца и гласуване на три заседания.

  • "За" бяха 69 души от ГЕРБ, 61 от ПП-ДБ и 34 от ДПС.
  • "Против" гласуваха 34 от "Възраждане", 21 от БСП и 11 от ИТН. Въздържали се нямаше.

По време на дебатите обаче се видя, че ПП-ДБ имат проблем да убедят дори един от своите депутати в смисъла от реформата - Бойко Рашков.

Рашков разкритикува остро проекта на собствената му парламентарна група за промяна в Конституцията заради една от основните му идеи.

Той обяви в Народното събрание, че няма да подкрепи разделянето на два отделни съвета на съдии и прокурори и увеличаване на политическата квота във втория в съотношение 6:4.

С последните промени от 2015 г. прокурорската колегия на ВСС беше формирана от 11 членове, от които

  • петима бяха избирани от парламента,
  • шестима - вкл. главният прокурор - се излъчваха от професионалната общност.

В новия проект на ПП-ДБ, подкрепен от ГЕРБ и ДПС, се предвижда да няма колегия към ВСС, а отделен прокурорски съвет.

В него членовете са 10, вкл. главният прокурор. Квотата на Народното събрание е увеличена до 6 души - т.е. с мнозинство от двама над избраните от общите събрания на прокурорите и следователите.

Целта на промените беше засилване на обществения контрол върху дейността на обвинението особено след скандалите около Иван Гешев, уволнен през юни 2023.

Точно това обаче е повод за критика от страна на Рашков.

"В този проект някои депутати спокойно гласуват и са доволни, че се увеличава политическата квота в съотношение 6:4 в прокурорския съвет. Какво казваме - ние като политици ще се намесваме в структурирането на нашата прокуратура. Тази прокуратура, която сме ръководили доста време, като сме си избирали главните прокурори, независимо че чрез някои от тях сме доказали своя политически провал. Избрали сме хора без предвидените в конституцията високи професионални и нравствени качества, които сринаха авторитета на българската прокуратура. Ако проектът остане в това съдържание в тази част, няма да го подкрепя по тези мотиви", каза той.

След заседанието Христо Иванов - идеолог на реформата - обяви, че уважава позицията на Бойко Рашков и разбира, че гледната му точка е формирана от опита му на бивш следовател (и бивш ръководител на НСлС).

"Ще продължим да говорим, но ние сме демократична формация, всеки ще вземе своето решение", каза Иванов.

Това е първият случай, в който Рашков атакува проекта публично - той не участваше в дебатите по време на първото обсъждане на проекта на 6 октомври 2023, но според архива на Народното събрание е гласувал със "За" при вота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024