Бойко Рашков: Три служби охраняват Иван Гешев Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина – от Бюрото за защита, от МВР и от НСО. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Той обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, а втори път – от Националната служба за охрана – защото тя пази периметъра на резиденция „Бояна“, където е жилището му. Третата служба е 6-РУ на МВР – след сключено споразумение между прокуратурата и ведомството, полицейски екипи патрулират от външната страна на „Бояна“ и „следят за съмнителни лица“, заяви Рашков.

Пред БТА той е казал, че ще прекрати споразумението с МВР.

„Както обикновено, голяма част от неговите твърдения не отговарят на истината“ – така коментира Иван Гешев изявлението на Рашков, пред „24 часа“.

По думи на Рашков - има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект” се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност” и се назначава охрана за срок от шест месеца. След изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

"Говорихме с председателя на парламента, повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме за това - да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната. Това не е правено, разчитало се е на фалшиви сведения", каза силовият вицепремиер.

Днес в комисията има обществено обсъждане на трите законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лицата. И трите проекта предлагат Бюрото за защита на свидетели, което е към главния прокурор, да премине към Министерството на правосъдието.

Правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че „главният прокурор, който и да е той, трябва да бъде в състава на охраняваните от НСО лица“.

Само преди два дни Гешев се яви изненадващо в парламентарната правна комисия и заяви, че Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор работело с по-нисък бюджет от Националната служба за охрана, но представлявало „най-ефективната структура“ от този си вид в страната. Добави още, че не желаел да го охранява НСО.

Бюрото за защита е описвано от различни медийни публикации като "лична преторианска гвардия" на Иван Гешев. Служителите в него не са публично известни, а за всичко случващо се вътре държавното обвинение не дава отчет. Бюрото участваше в акцията в президентството през лятото на 2020, след която започнаха протестите в страната.

Гешев каза, че заличаването на структурата ще бъде неправилна намеса на депутатите в съдебната власт и „българските граждани и магистратите ще платят цената“. Народните представители не приеха доклада на обвинител номер едно.


Иван Гешев отново се яви в парламента и заяви, че Бюрото за защита било по-ефективно от НСО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024