Снимка: © levski.bg

Бившият собственик на „Левски“ Васил Божков* потвърди информацията, че именно той е най-големият кредитор на столичния клуб, но обяви, че ще опрости дълговете на „сините“. Те са в размер на 6 млн. лв., каза на 8 януари членът на Надзорния съвет Петър Ганев в интервю за bTV.

„Факт е, че съм най-големият кредитор на “Левски”. Никога няма да поискам даденото обратно. И винаги ще помагам с каквото мога“, написа укриващият се в Дубай бивш хазартен бос, който издържаше клуба чрез своята компания „Национална лотария“, преди държавата да отнеме лиценза ѝ.

„Към днешна дата “Левски” е в ръцете на #хунтата“, добави Божков. „Съдбата на отбора зависи от Бойко Борисов, Шиши (б.а. – Делян Пеевски) и КПКОНПИ. Във всеки един момент КПКОНПИ може да унищожи клуба по същия начин, както унищожиха компаниите ми. Това беше и целта им. Да направят “Левски” и феновете му заложници“.

Божков беше финансов благодетел на „сините“ до януари 2020 г., но фактическият собственик бе Георги Попов. Той притежаваше 86,6% от акциите, но през май миналата година двамата с Васил Божков опитаха да ги джиросат на премиера Бойко Борисов. Самият министър-председател беше обявил намерението си държавата да подпомогне клуба финансово.

Опитът на собствениците тогава се оказа неуспешен и ценните книжа отидоха в ръцете на Наско Сираков. Сега „Левски“ все още се намира в криза, като основната причина е оттеглянето на Божков и трудното намиране на спонсори.

„Резултатът е наяве. Помислете какво беше състоянието на клуба преди година и какво е сега. Тогава предупредих феновете какво ще се случи. Сега ги питам - защо ББ и Шиши искат да поробят “Левски” отново?“, пита бившият хазартен бос.

Миналата година Борисов се самообяви за един от най-големите фенове на „Левски“ и посъветва феновете на клуба да вземат акциите. Преди Божков, в началото на 2019 г., собственик на отбора за кратко е бил бившият футболист на „сините“ Христо Йовов. Той се кандидатира за кмет на Своге от ГЕРБ и е смятан за близък до премиера. През 2020 г. един от адвокатите на Делян Пеевски – Александър Ангелов, дари малко над 140 хиляди лева на клуба.

„Левски има задължения към Васил Божков и „Национална лотария“ в размер на 6 милиона лева“, каза Петър Ганев. „В периода, в който е финансиран клубът, има такъв заем. Той е поел задълженията и за строежа на стадиона“, добави той и уточни, че дългът за строеж на Сектор „А“ на „Георги Аспарухов“ е около 20 млн. лв.

„Февруарските задължения, които се натрупаха от напускането на господин Божков до смяната на ръководството през юни, са 4,8 млн. лева. И към момента има останали за изчистване. Голяма част от тези задължения бяха изчистени през декември. Напоследък клубът се издържа предимно от привържениците“, каза Ганев.


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, влючително за убиийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота