Божков призна, че е най-големият кредитор на "Левски": Никога няма да поискам даденото обратно Снимка: © levski.bg

Бившият собственик на „Левски“ Васил Божков* потвърди информацията, че именно той е най-големият кредитор на столичния клуб, но обяви, че ще опрости дълговете на „сините“. Те са в размер на 6 млн. лв., каза на 8 януари членът на Надзорния съвет Петър Ганев в интервю за bTV.

„Факт е, че съм най-големият кредитор на “Левски”. Никога няма да поискам даденото обратно. И винаги ще помагам с каквото мога“, написа укриващият се в Дубай бивш хазартен бос, който издържаше клуба чрез своята компания „Национална лотария“, преди държавата да отнеме лиценза ѝ.

„Към днешна дата “Левски” е в ръцете на #хунтата“, добави Божков. „Съдбата на отбора зависи от Бойко Борисов, Шиши (б.а. – Делян Пеевски) и КПКОНПИ. Във всеки един момент КПКОНПИ може да унищожи клуба по същия начин, както унищожиха компаниите ми. Това беше и целта им. Да направят “Левски” и феновете му заложници“.

Божков беше финансов благодетел на „сините“ до януари 2020 г., но фактическият собственик бе Георги Попов. Той притежаваше 86,6% от акциите, но през май миналата година двамата с Васил Божков опитаха да ги джиросат на премиера Бойко Борисов. Самият министър-председател беше обявил намерението си държавата да подпомогне клуба финансово.

Опитът на собствениците тогава се оказа неуспешен и ценните книжа отидоха в ръцете на Наско Сираков. Сега „Левски“ все още се намира в криза, като основната причина е оттеглянето на Божков и трудното намиране на спонсори.

„Резултатът е наяве. Помислете какво беше състоянието на клуба преди година и какво е сега. Тогава предупредих феновете какво ще се случи. Сега ги питам - защо ББ и Шиши искат да поробят “Левски” отново?“, пита бившият хазартен бос.

Миналата година Борисов се самообяви за един от най-големите фенове на „Левски“ и посъветва феновете на клуба да вземат акциите. Преди Божков, в началото на 2019 г., собственик на отбора за кратко е бил бившият футболист на „сините“ Христо Йовов. Той се кандидатира за кмет на Своге от ГЕРБ и е смятан за близък до премиера. През 2020 г. един от адвокатите на Делян Пеевски – Александър Ангелов, дари малко над 140 хиляди лева на клуба.

„Левски има задължения към Васил Божков и „Национална лотария“ в размер на 6 милиона лева“, каза Петър Ганев. „В периода, в който е финансиран клубът, има такъв заем. Той е поел задълженията и за строежа на стадиона“, добави той и уточни, че дългът за строеж на Сектор „А“ на „Георги Аспарухов“ е около 20 млн. лв.

„Февруарските задължения, които се натрупаха от напускането на господин Божков до смяната на ръководството през юни, са 4,8 млн. лева. И към момента има останали за изчистване. Голяма част от тези задължения бяха изчистени през декември. Напоследък клубът се издържа предимно от привържениците“, каза Ганев.


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, влючително за убиийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024