Брад Пит е завел дело срещу бившата си съпруга Анджелина Джоли заради решението й да продаде дела си във винарната Chateau Miraval SA на руски олигарх. 

Двамата купуват контролен дял от собствеността в компанията, която управлява имение и винарна в Южна Франция още през 2008 г. Когато Пит и Джоли сключват брак през 2014 г., се споразумяват, че никога няма да продадат съответните си части от дружеството без съгласието на другия. 

В жалбата на Пит се твърди, че Джоли е нарушила това обещание, като е продала своя дял на компания за алкохолни напитки, притежавана от Юрий Шефлер

54-годишният руснак е милиардер благодарение на сделките си в периода на приватизацията в Русия през 90-те години. Той става акционер в компанията "Союзплодоимпорт", която от съветско време произвежда известни марки алкохол - включително водките "Столичная", "Московская", "Русская", "Пшеничная" и др. 

През 1991 г. дружеството губи изключителното си право да произвежда марки, но шест години по-късно директорите й успяват да отменят решението на Държавното патентно ведомство - малко преди този обрат Шефлер се появява в управлението й.

Към 1997 г. той вече притежава 80% от акциите му, а на следващата година препродава правата върху 43 търговски марки на собствената си фирма Spirits International, регистрирана в Нидерландия въпреки протеста на старото ръководство. Цената на сделката е около 300 000 долара, въпреки че по-късно руската Сметна палата оценява брандовете на 400 милиона.

След смяната на Елцин с Путин вниманието на службите бързо се насочва срещу Шефлер, а срещу него е повдигнато обвинение. През 2002 г. той напуска Русия, докато държавата прави серия от опити да си върне марките на най-популярните водки.

В момента той има британско гражданство и притежава имения в Лондон, Маями, френската Ривиера и в Латвия. Все още продължава да продава Stolichnaya в някои държави, макар че Русия е спечелила дела срещу него в Нидерландия, Белгия, Люксембург и Австрия. 

Chateau Miraval SA е поредният актив на Юрий Шефлер, който притежава още компании за поризводство на ром, текила и вино в САЩ, Мексико и Аржентина. 

За Брад Пит обаче винарната във Франция е повече от бизнес. Адвокатите му твърдят, че той е силно ангажиран с производството, което "под напътствията на Брад Пит се разрасна в мултимилионен международен успех и един от най-авторитетните производители на розе в света". 

Анджелина Джоли не е информирала предварително своя бивш съпруг за сделката, въпреки че е осъзнавала, че Шефлер и сътрудниците му може да направят опит да поемат контрола върху винарната и да повлияят върху инвестицията на Пит в Miraval. 

Новото шампанско на Брад Пит няма да е като текилата на Скалата и водката на Кейт Хъдсън

Покупката на имението през 2008 г. е струвало около 25 милиона евро на семейството, като 60% от парите са осигурени от Брад Пит, а остатъкът - от Джоли. 

Според Entertainment Tonight Джоли е завела съдебен иск още през юли 2021 г., в който е заявила, че е намерила потенциален купувач за своя дял от Miraval, без да разкрива самоличността му пред съда. Брат Пит се е съгласил да разгледа потенциалната сделка, но не е разрешил тя да се състои. Въпреки това Джоли е задействала продажбата. 

"Извършената сделка лишава Брад Пит от правото му да се възползва от своя частен имот и да упражнява надзор над бизнес, който е развил от нулата", се казва още в жалбата му срещу нея. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия