Брад Пит е завел дело срещу бившата си съпруга Анджелина Джоли заради решението й да продаде дела си във винарната Chateau Miraval SA на руски олигарх.

Двамата купуват контролен дял от собствеността в компанията, която управлява имение и винарна в Южна Франция още през 2008 г. Когато Пит и Джоли сключват брак през 2014 г., се споразумяват, че никога няма да продадат съответните си части от дружеството без съгласието на другия.

В жалбата на Пит се твърди, че Джоли е нарушила това обещание, като е продала своя дял на компания за алкохолни напитки, притежавана от Юрий Шефлер.

54-годишният руснак е милиардер благодарение на сделките си в периода на приватизацията в Русия през 90-те години. Той става акционер в компанията "Союзплодоимпорт", която от съветско време произвежда известни марки алкохол - включително водките "Столичная", "Московская", "Русская", "Пшеничная" и др.

През 1991 г. дружеството губи изключителното си право да произвежда марки, но шест години по-късно директорите й успяват да отменят решението на Държавното патентно ведомство - малко преди този обрат Шефлер се появява в управлението й.

Към 1997 г. той вече притежава 80% от акциите му, а на следващата година препродава правата върху 43 търговски марки на собствената си фирма Spirits International, регистрирана в Нидерландия въпреки протеста на старото ръководство. Цената на сделката е около 300 000 долара, въпреки че по-късно руската Сметна палата оценява брандовете на 400 милиона.

След смяната на Елцин с Путин вниманието на службите бързо се насочва срещу Шефлер, а срещу него е повдигнато обвинение. През 2002 г. той напуска Русия, докато държавата прави серия от опити да си върне марките на най-популярните водки.

В момента той има британско гражданство и притежава имения в Лондон, Маями, френската Ривиера и в Латвия. Все още продължава да продава Stolichnaya в някои държави, макар че Русия е спечелила дела срещу него в Нидерландия, Белгия, Люксембург и Австрия.

Chateau Miraval SA е поредният актив на Юрий Шефлер, който притежава още компании за поризводство на ром, текила и вино в САЩ, Мексико и Аржентина.

За Брад Пит обаче винарната във Франция е повече от бизнес. Адвокатите му твърдят, че той е силно ангажиран с производството, което "под напътствията на Брад Пит се разрасна в мултимилионен международен успех и един от най-авторитетните производители на розе в света".

Анджелина Джоли не е информирала предварително своя бивш съпруг за сделката, въпреки че е осъзнавала, че Шефлер и сътрудниците му може да направят опит да поемат контрола върху винарната и да повлияят върху инвестицията на Пит в Miraval.

Новото шампанско на Брад Пит няма да е като текилата на Скалата и водката на Кейт Хъдсън

Покупката на имението през 2008 г. е струвало около 25 милиона евро на семейството, като 60% от парите са осигурени от Брад Пит, а остатъкът - от Джоли.

Според Entertainment Tonight Джоли е завела съдебен иск още през юли 2021 г., в който е заявила, че е намерила потенциален купувач за своя дял от Miraval, без да разкрива самоличността му пред съда. Брат Пит се е съгласил да разгледа потенциалната сделка, но не е разрешил тя да се състои. Въпреки това Джоли е задействала продажбата.

"Извършената сделка лишава Брад Пит от правото му да се възползва от своя частен имот и да упражнява надзор над бизнес, който е развил от нулата", се казва още в жалбата му срещу нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023