През лятото България става по-голяма. Децата ѝ се връщат от чужбина, техни приятели идват да видят тази странно звучаща балканска държава на периферията на Европа.

Какво обаче е България?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. За едни е миризма на море и шума от гларусите, за други е рампата пред паметника на Съветската армия, за трети е голяма череша от детските години.

България може да е и звук, и аромат, и спомен, и дума.

Дума, която не може да бъде преведена. Например “Брей”. Сега тази дума е новото национално послание на Кауфланд.

"Брей" е кратко и звучно. То е и дума, и възклицание, и емоция.

“Брей” е приятна изненада, одобрение. Брей, че хубаво! Брей, че приятно! Брей, че вкусно!

“Брей” е разговорен израз, той е опозиция на книжовния език. То е неподправена емоция, най-малкото общо кратко, когато става дума за българския вкус.

Домашно сладко, кисело мляко, лютеница - това е територията, на която всички българи се срещаме и на която каним гости, при това с гордост.

Храната е част от историята, тя подобно на думите, свързва минало, настояще и бъдеще.

Тя е онази национална черта, която минава незабелязано границите.

Всяко семейство има рецепта, която се предава през поколенията.

За градската култура това са сладкишите - обикновено те са донесени отвън. Исторически се налагат в България след Освобождението, затова е и трудно да се търсят национални черти на това поле.

Територията на “брей” е по-скоро домашната храна, онова, което къкри, ври и ухае от улицата.

Има едно нещо обаче, което е пресечната точка на всички вкусовете и което свързва града и селото - баницата.

Най-хубавото й е, че всеки я прави по различен начин, без това да влияе особено на вкуса ѝ.

В следващите редове ще ви дадем рецептата на една “Брей, че хубава баница”.

Трябват ви

  • тънки кори;
  • 4-5 яйца;
  • 200-300 грама сирене;
  • половин кофичка кисело мляко;
  • чаена лъжица сода за хляб;
  • газирана вода;
  • малко пакетче масло или олио от семки на грозде, в случай, че искате да е по-здравословна.

Разбивате яйцата заедно с натрошеното сирене.

В друг съд сипвате киселото мляко и содата. След това смесвате добре всичко.

Намазвате корите с разтопеното масло/олиото, като редите по следния начин: две кори с мазнина, следва плънката, отново две кори с мазнина и плънка.

Когато сте готови, заливате с малко газирана вода и печете час. Преди да я сложите за печене може да я залеете и с разбито яйце с чаена чаша прясно мляко.

Като я извадите я напръскайте леко със студена вода и завийте за около 10-ина минути в памучна кърпа.

И положението е “брей”.


Текстът е в партньорство с Kaufland


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество