През лятото България става по-голяма. Децата ѝ се връщат от чужбина, техни приятели идват да видят тази странно звучаща балканска държава на периферията на Европа.

Какво обаче е България?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. За едни е миризма на море и шума от гларусите, за други е рампата пред паметника на Съветската армия, за трети е голяма череша от детските години.

България може да е и звук, и аромат, и спомен, и дума.

Дума, която не може да бъде преведена. Например “Брей”. Сега тази дума е новото национално послание на Кауфланд.

"Брей" е кратко и звучно. То е и дума, и възклицание, и емоция.

“Брей” е приятна изненада, одобрение. Брей, че хубаво! Брей, че приятно! Брей, че вкусно!

“Брей” е разговорен израз, той е опозиция на книжовния език. То е неподправена емоция, най-малкото общо кратко, когато става дума за българския вкус.

Домашно сладко, кисело мляко, лютеница - това е територията, на която всички българи се срещаме и на която каним гости, при това с гордост.

Храната е част от историята, тя подобно на думите, свързва минало, настояще и бъдеще.

Тя е онази национална черта, която минава незабелязано границите.

Всяко семейство има рецепта, която се предава през поколенията.

За градската култура това са сладкишите - обикновено те са донесени отвън. Исторически се налагат в България след Освобождението, затова е и трудно да се търсят национални черти на това поле.

Територията на “брей” е по-скоро домашната храна, онова, което къкри, ври и ухае от улицата.

Има едно нещо обаче, което е пресечната точка на всички вкусовете и което свързва града и селото - баницата.

Най-хубавото й е, че всеки я прави по различен начин, без това да влияе особено на вкуса ѝ.

В следващите редове ще ви дадем рецептата на една “Брей, че хубава баница”.

Трябват ви

  • тънки кори;
  • 4-5 яйца;
  • 200-300 грама сирене;
  • половин кофичка кисело мляко;
  • чаена лъжица сода за хляб;
  • газирана вода;
  • малко пакетче масло или олио от семки на грозде, в случай, че искате да е по-здравословна.

Разбивате яйцата заедно с натрошеното сирене.

В друг съд сипвате киселото мляко и содата. След това смесвате добре всичко.

Намазвате корите с разтопеното масло/олиото, като редите по следния начин: две кори с мазнина, следва плънката, отново две кори с мазнина и плънка.

Когато сте готови, заливате с малко газирана вода и печете час. Преди да я сложите за печене може да я залеете и с разбито яйце с чаена чаша прясно мляко.

Като я извадите я напръскайте леко със студена вода и завийте за около 10-ина минути в памучна кърпа.

И положението е “брей”.


Текстът е в партньорство с Kaufland


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024