През лятото България става по-голяма. Децата ѝ се връщат от чужбина, техни приятели идват да видят тази странно звучаща балканска държава на периферията на Европа. 

Какво обаче е България?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. За едни е миризма на море и шума от гларусите, за други е рампата пред паметника на Съветската армия, за трети е голяма череша от детските години. 

България може да е и звук, и аромат, и спомен, и дума.

Дума, която не може да бъде преведена. Например “Брей”. Сега тази дума е новото национално послание на Кауфланд

"Брей" е кратко и звучно. То е и дума, и възклицание, и емоция.

“Брей” е приятна изненада, одобрение. Брей, че хубаво! Брей, че приятно! Брей, че вкусно!

“Брей” е разговорен израз, той е опозиция на книжовния език. То е неподправена емоция, най-малкото общо кратко, когато става дума за българския вкус.

Домашно сладко, кисело мляко, лютеница - това е територията, на която всички българи се срещаме и на която каним гости, при това с гордост. 

Храната е част от историята, тя подобно на думите, свързва минало, настояще и бъдеще.

Тя е онази национална черта, която минава незабелязано границите. 

Всяко семейство има рецепта, която се предава през поколенията.

За градската култура това са сладкишите - обикновено те са донесени отвън. Исторически се налагат в България след Освобождението, затова е и трудно да се търсят национални черти на това поле. 

Територията на “брей” е по-скоро домашната храна, онова, което къкри, ври и ухае от улицата.  

Има едно нещо обаче, което е пресечната точка на всички вкусовете и което свързва града и селото - баницата. 

Най-хубавото й е, че всеки я прави по различен начин, без това да влияе особено на вкуса ѝ. 

В следващите редове ще ви дадем рецептата на една “Брей, че хубава баница”. 

Трябват ви 

  • тънки кори;
  • 4-5 яйца; 
  • 200-300 грама сирене;
  • половин кофичка кисело мляко;
  • чаена лъжица сода за хляб;
  • газирана вода; 
  • малко пакетче масло или олио от семки на грозде, в случай, че искате да е по-здравословна. 

 

Разбивате яйцата заедно с натрошеното сирене.

В друг съд сипвате киселото мляко и содата. След това смесвате добре всичко. 

Намазвате корите с разтопеното масло/олиото, като редите по следния начин: две кори с мазнина, следва плънката, отново две кори с мазнина и плънка. 

Когато сте готови, заливате с малко газирана вода и печете час. Преди да я сложите за печене може да я залеете и с разбито яйце с чаена чаша прясно мляко. 

Като я извадите я напръскайте леко със студена вода и завийте за около 10-ина минути в памучна кърпа. 

И положението е “брей”. 


Текстът е в партньорство с Kaufland


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева