Ако сте гледали филма I Care A Lot с Розамунд Пайк, която спечели Златен Глобус за ролята си Марла, в известен смисъл за наше съжаление, тъй като се надявахме той да отиде при Мария Бакалова, няма как да не сте забелязали, че през цялото време тя пуши електронна цигара. И то не просто пуши, а сякаш парата, която издиша ту през носа, ту през устата, е част от образа ѝ.

Истината е, че Марла повече прилича на дракон, отколкото на "лъвица", както тя се определя във филма - My name is Marla Grayson and I am no lamb. I'm a fucking lioness. Предисторията на Марла, разказана от Розамунд Пайк в едно от нейните интервюта е, че героинята ѝ първоначално има магазин за електронни цигари, но след като голяма верига отваря срещу нея, предлагайки по-атрактивни отстъпки, тя е изтикана до стената.

Това е нейната провалена американска мечта, казва Розамунд Пайк и тогава Марла обръща плочата и решава да се възползва от дупките на системата, градейки един бизнес на ръба на закона. Новият проект на Марла е имотни измами със собствеността на възрастни хора, поставени под нейното попечителство.

Електронната цигара на Марла обаче не е просто продуктово позициониране, а е част от сценария - Марла я ползва в определени ситуации, а когато е ядосана, парата обвива цялата ѝ глава.

Сякаш свикнахме пушето (вкл. на марихуана) да се връща малко по-малко в киното, но електронна цигара, при това с такъв размер, май виждаме за първи път.

Самата тема за електронните цигари също е обвита в доста пушек - според доклад на британската Агенция по обществено здраве по темата през последните години има растяща вълна от дезинформация. Според изследователите от Кралския колеж „King’s College“ възприятието, че е-цигарите са по-вредни от конвенционалните не отговаря на научните доказателства до момента и е погрешното.

Вейпингът е ефективен начин да спрете цигарите, сочи независимият доклад за е-цигарите на Агенцията за обществено здраве на Англия, публикуван преди дни. Всеки трети англичанин, който прави опити да спре цигарите, е опитал това чрез преминаване към електронна цигара, с която да замести вредния си навик. Вейпингът е ефективен метод за отказ от тютюнопушенето и е най-популярното средство за това във Великобритания, показва последният публикуван седми независим доклад на Агенцията по обществено здраве на Англия (PHE).

По доклада са работили експерти от King’s College London. Едно ключово откритие е, че продуктите за вейпинг, които съдържат никотин, са най-популярните помощни продукти, използвани от пушачите, опитващи се да откажат в Англия през 2020 г.

Решение на агеницята е важно и за общественото мнение в САЩ, тъй като след мандата на Доналд Тръмп, в Америка има очакване за либерализация на този пазар. Тръмп беше голям противиник на алтернативните никотинови продукти и по негово време хиляди заявления за продажба на тютюневи изделия стояха блокирани в администрацията на Центъра за тютюневи изделия към Агенцията по храните и лекарствата. Като цяло Тръмп беше огромен противник на е-цигарите. В този смисъл и заигравката в I Care A Lot с високата бяла жена, която пуши огромна електронна цигара, със сигурност не е случайна.

Докладът на британците установява, че повече от 50 000 пушачи са спрели да пушат през 2017 г. с помощта на вейпинг продукт. Това въпреки факта, че 38% от пушачите все още смятат, че вейпингът е толкова вреден, колкото традиционното пушене. 15 процента мислят, че вейпингът е дори по-вреден.

„Най-доброто нещо, което може да направи един пушач, е да спре напълно да пуши и доказателствата показват, че изпарението е едно от най-ефективните средства за отказване, което помага на около 50 000 пушачи да се откажат годишно. Трябва да направим всичко възможно, за да противодействаме на дезинформацията по темата, казва директорът на World Vapers’s Alliance (WVA)", австриецът Михаел Ландл.

В сравнение с прегледа на данните от предишните години тази година има все по-убедителни научни доказателства, че електронните цигари са ефективно средство за спиране на тютюнопушенето или намаляване на вредата от него, допълват изследователите в доклада на здравната агенция на Великобритания. Процентът на успешни опити за отказ от тютюнопушенето с помощта на електронните цигари е много по-голям от всеки друг метод за спиране на цигарите на Острова.

Засега само 3 държави следават последователен подход по отношение на политика, която разделя вейпинга от класически цигари - това са Великобритания, Канада и Нова Зеландия. ЕС отстоява позицията, че пушенето на цигари трябва да бъде преустановено, като не се отчитат различните нива на риск при видовете продукти.

Британските експерти смятат, че комбинацията от вейпинг продукти и психологическа подкрепа за отказ от пушенето трябва да са достъпни за всеки, който е решил да откаже цигарите. Според тях местните власти във Великобритания трябва да продължат да финансират и предоставят услуги в подкрепа на спирането на тютюнопушенето, като се прилага последователен подход за стимулиране на преминаването към електронни цигари за онези, които иначе биха продължили да пушат.

Всеки трети пушач на Острова е предпочел да премине към електронна цигарав опита си да откаже традиционните. Всеки пети бивш пушач твърди, че е потребител на вейпинг устройство, за да задоволява никотиновия си „глад“..

Въпреки че Обединеното Кралство е известно като пионер в политиката за намаляване на вредата от тютюнопушенето, към момента между 6 и 7 млн. все още продължават да пушат на Острова, а близо 3 милиона са потребителите на вейпинг устройства.

Британското правителство си е поставило амбициозната цел за превръщане на Великобритания в „Остров без дим“ до края на 2030 г. „Брекзит“ позволява приемането на нови мерки за намаляване на тютюнопушенето и вредата от него на Острова. Експертите обсъждат начини за стимулиране на пушачите за преминаването им към по-малко рискови бездимни продукти чрез поставяне на надписи на кутиите с цигари.

Отделно на преден план излезе и темата за издаване на разрешение за продажбата на „шведски снус“. Тютюнът за орална употреба е забранен за внос във всички страни в ЕС, с изключение на Швейция. От 2019, след петгодишен преглед на научните данни, FDA го разреши и в САЩ.

Шведският снус: Първият бездимен продукт с намален риск, разрешен от FDA

След излизането на Великобритания от ЕС, страната може да направи законови промени по отношение на общественото здраве. Очаква се през юли 2021 г. да бъде оповестен нов План за контрол на тютюна, който да включва ясно разграничение по отношение на вредата от бездимните продукти и конвенционалните цигари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен