Шведският снус: Първият бездимен продукт с намален риск, разрешен от FDA Снимка: © Pixabay

Вероятно всеки, който е гледал великолепния шведски сериал „Мостът“, си спомня един от необичайните любими навици на главната героиня Сага Норен. Вместо да пали цигара от цигара, докато разследва брутални престъпления, тя поставяше смлян тютюн върху венците си и никога не се разделяше с кутийката снус.

Снусът е широко разпространен в Швеция като алтернатива на димящите цигари. В края на 2019 г. той получи и разрешение за продажба от FDA, американската Агенция по храните и лекарствата след петгодишен преглед на научните данни. Това беше първият случай, в който FDA издава издава разрешение за продажба на продукти в рамките на процедурата за тютюневи изделия с модифициран риск. Разрешението е за осем бездимни тютюневи изделия, представляващи снус, на компанията Swedish Match USA Inc., които се продават под общата марка „General”.

Тези продукти можеха да се продават на американския пазар от 2015 г., но сега производителите им вече имат право да посочват, че употребата на снус вместо цигари намалява риска от развитие на рак на устата, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, инсулт, емфизем и хроничен бронхит. Това не означава, че са безвредни или „одобрени“ от FDA, а че ефектът им върху организма на човека е по-щадящ в сравнение с цигарения дим.

Прегледът на научните доказателства за ефекта от продукта започна още през август 2014 г., когато Swedish Match USA подават документацията си пред FDA. Процедурата се допълва многократно от различни проучвания. Разрешителните за тютюневи изделия с модифициран риск се издават за конкретен продукт и са с ограничен срок от 5 години.

Какво е снус?

Шведският снус се състои от овлажнен, смлян тютюн за орална употреба, сол, вода и ароматизиращи вещества. Ползва се, като се поставя зад горната устна за продължителен период от време, без да се налага плюене. Предлага се под формата на смлян тютюн или в торбички, подобни на тези за чай. Торбичката със снус отделя аромати и никотин при контакт с лигавицата.

Използването на снус датира още от 18 век. Това е най-разпространената форма на бездимен тютюнев продукт в скандинавските държави.

Има доказателства, включително и от епидемиологични проучвания, че шведският снус, макар и да не без риск, е по-малко вреден от пушенето на цигари. Научната група във връзка с регулирането на тютюна на Световната здравна организация, например, отбелязва, че „сред бездимните тютюневи изделия на пазара продуктите с ниско съдържание на нитрозамини, като шведския снус, са значително по-малко опасни от цигарите…“. Кралският колеж на общопрактикуващите лекари във Великобритания пък посочва, че „Шведският снус е в порядък от 10 до 10 000 пъти по-малко вреден от пушенето в зависимост от продукта.“

Швеция и тютюнопушенето

Въпреки всички тези доказателства, снусът е забранен за използване в страните от ЕС с европейска директива от 1992 г. Мотивите за забраната са опазване на общественото здраве, за да не се допусне хората да започнат да употребяват нов тютюнев продукт и осигуряване на правилното функциониране на вътрешния пазар, предвид факта, че три държави членки вече бяха въвели такива забрани. Изключение е направено само за страната му на произход Швеция. Там снусът е предпочитаното тютюнево изделие от мъжете, докато жените продължават да употребяват предимно цигари.

В Швеция разпространението на заболявания, свързани с пушенето и свързаната с тях смъртност, са много по-ниски, отколкото в останалите държави. Благодарение на легалното предлагане на снус процентът на тютюнопушене сред шведските мъже е най-нисък в ЕС. По данни на Евробарометър от 2017, само 5% от тях пушат цигари (1/5 от средното за целия ЕС). В Швеция процентът на заболяванията, свързани с пушенето, сред мъжете е в пъти по-нисък от този в останалата част на Европа.

В свой доклад от 2016 г. Кралският колеж на общопрактикуващите лекари във Великобритания твърди, че употребата на снус в Швеция доказва ефективността и ефикасността на подхода на намаляване на вредата от тютюна: „Предлагането и употребата на тютюневото изделие за орална употреба, наречено снус, в Швеция, подробно разгледано в нашия доклад от 2007 г., е доказателство за концепцията, че голям брой пушачи биха преминали от тютюн за пушене на алтернативен продукт, ако имат достъп до социално приемливо алтернативно предложение с по-ниска опасност за здравето на поносима цена. Особено сред мъжете наличието на снус като заместител на пушенето спомага за намаляване на тютюнопушенето в Швеция, като там процентът на тютюнопушене е най-нисък в Европа“.

Проверките на FDA

В момента други кандидати по процедурата за тютюневи изделия с модифициран риск към Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) са продуктите „Копенхаген Снъф“ на U.S. Smokeless Tobacco Company, „VLNTM King“ на 22nd Century Group, „Camel Snus“ на R.J. Reynolds Tobacco Company и тютюневите изделия за системата за нагряване на тютюн IQOS на Филип Морис Интернешънъл. Валидирането на научните данни в тази област отнема доста време и включва искания за допълнителни данни и проучвания.

Във връзка с кризата с нерегламентирани течности за е-цигари, която избухна през есента на 2019 г., администрацията на Тръмп наложи на всички производители на нови никотинови изделия да внесат документи по процедурата за разрешение за продажба пред FDA до май 2020г. Поради пандемията от COVID-19 обаче, FDA даде отсрочка, като срокът беше удължен до септември тази година.

Това означава, че всички продукти, за които не са подадени необходимите документи към FDA до м. септември, няма да имат право да бъдат продавани на американския пазар след този срок. Досега тютюневите продукти, получили разрешение за продажба по тази процедура са снуса на Swedish Match през 2015 година, както и продуктът на 22nd Century Group „Moonlight“ и тютюневите изделия за системата за нагряване на тютюн IQOS на Филип Морис Интернешънъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024