Британският министър-председател Риши Сунак изненадващо свика избори на 4 юли

Следващите парламентарни избори във Великобритания ще се проведат на 4 юли. Това съобщи изненадващо министър-председателят Риши Сунак след заседание на кабинета си в Лондон.

Британският премиер свиква изборите много по-рано, отколкото мнозина очакваха. Много наблюдатели вече определиха решението му като рискована маневра.

При гласуването консерваторите на Сунак са заплашени от потенциална загуба от Лейбъристката партия на Киър Стармър. Според социологическите проучвания социалдемократите изпреварват с около 20 процентни пункта партията на торите на Сунак.

Ако на изборите се стигне до този резултат, консерваторите, които са на власт от 2010 г., вероятно ще претърпят историческо поражение.

Сунак е на поста си от октомври 2022 г.

За разлика от редица европейски държави, в Обединеното кралство министър-председателят е до голяма степен свободен да определи датата на изборите в рамките на голям период от време. Задължително условие е да има поне 25 работни дни от обявяването до изборния ден.

Опозицията от месеци настоява Сунак да определи дата на изборите. Те го обвиниха, че отлага този ход с оглед на слабите резултати от социологическите проучвания.

Въпреки няколкото изявления и подобрените напоследък икономически данни, консерваторите на Сунак все още не са успели да намалят разликата с лейбъристите. Съвсем наскоро те загубиха стотици места и важен кметски пост на местните избори в Англия, както и един избирателен район в Северозападна Англия на частични избори за парламент, отбелязва немското издание "der Spiegel".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна, двама души са ранени

Вследствие на атаката Киев ще внесе рекордно високо количество електроенергия.

13:35 - 22.06.2024
Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен, Борис Бонев ще обжалва (Обновена)

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024