Русия планира да саботира търговските кораби със зърно с мини в Черно морe, според британското разузнаване Снимка: © Getty Images

Великобритания обвини Русия, че планира да саботира търговски кораби с украинско зърно, чрез миниране на подстъпите към черноморските пристанища на страната.

На базата на разсекретни документи на британското разузнаване, Обединеното кралство твърди, че Русия не иска да атакува директно с ракети търговските кораби по новия хуманитарен коридор украинското зърно, а вместо това се опитва да ги унищожи тайно.

Така Русия цели да не поема отговорност за атаките срещу корабите, а в последствие ще се опита да обвини Украйна за всеки загубен кораб, казва британското външно министерство, цитирано от „Гардиън“.

Данните са разсекретни и стават публично достояние, за да се възпрепятства изпълнението на плана от страна на Русия.

Търговските кораби, превозващи украинско зърно за износ са под заплаха от юли, когато Русия се оттегли от т. нар. зърнена сделка. Тя осигуряваше безопасен коридор за украинското зърно до ключови пазари в Близкия Изток и Африка.

Оттогава черноморските пристанища на Украйна са подложени на постоянни атаки от страна на руските сили.

През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор за корабите. Маршрутът минава през териториалните води на Турция, България и Румъния и до момента няколко кораба са преминавали успешно алтернативния маршрут, но опасенията за безопасността остават.

Според експерти, Русия има способността да поставя морски мини близо до черноморски пристанища като Одеса и Черноморск, използвайки своите три подводници от клас Kilo, всяка от които може да носи 24 мини.

Според изданието, от юли насам, руските атаки са унищожили 300 000 тона зърно. Количество, което според външното министерство на Великобритания е достатъчно, „за да изхрани над 1,3 милиона души за една година“.

Преди началото на войната Украйна представляваше 8-10% от световния износ на пшеница и 10-12% от износа на царевица и ечемик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024