Броят на жертвите от земетресенията в Турция продължава да расте Снимка: © Getty Images

Броят на жертвите на двете мощни земетресения в Турция в началото на февруари нарасна до 50 500 души, съобщи в петък турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Земетресението бе с магнитуд 7,8 по Рихтер, с епицентър близо до турския град Газиантеп на границата със Сирия. Населен с 2 милиона души, той бе разлюлян силно посред нощ на 6 февруари, докато хората спяха. Последваха десетки вторични трусове, включително такъв с магнитуд 7,5 по Рихтер.

Земетресенията, които според неотдавнашно проучване на китайски изследователи вероятно са били най-мощният двоен удар, случвал се някога на сушата където и да е по света, причиниха огромни разрушения в дузина провинции в южната и югоизточната част на страната, както и в части от Сирия.

Броят на жертвите се увеличава от 6 февруари насам, тъй като при разчистването на отломките на сринатите сгради се откриват нови тела.

Според мнозина турското правителство занижава броя на жертвите на земетресението, за да прикрие истинските мащаби на бедствието. А и да намали критиките, че не е подготвило страната за земетресения и други бедствия, нито пък е реагирало адекватно на случилото се. Наред с това, трусовете изкараха на показ последиците от дългогодишното некачествено строителство в страната.

Сойлу заяви, че сред засегнатите от земетресението граждани, които са напуснали зоната на бедствието, 20% вече са се завърнали по предишните си местожителства. По думите му в района има изградени общо 66 000 контейнерни къщи, като се планира броят им да се увеличи до 100 000.

Въпреки че са минали повече от два месеца от земетресенията, пострадалите казват, че изпитват затруднения да задоволят основните си нужди от подслон, вода и храна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024