Брутален клип показа разстрел на военнопленник за думите "Слава на Украйна"

Брутален видеоклип, който показва убийството на украински военнопленник на фронта край Бахмут, разпали нови обвинения във военни престъпления срещу Русия.

Записът показва последните секунди от живота на мъжа, който по-късно беше идентифициран от генералния щаб на украинската армия като Тимофей Шадура.

Без да носи оръжие в ръце, само с цигара в устата, той стои прав край укреплението си, след като до него вече са стигнали руски войници. Човекът, който държи камерата, казва на глас, че снима пленника.

В този момент Шадура вади цигарата си и казва "Слава на Украйна". Думите му са последвани от картечни изстрели от две страни, които продължават и след като той пада на земята.

Накрая "операторът" казва "Умри, ****".

Клипът беше разпространен в украински и руски Telegram-канали в понеделник следобед, произходът му не е изяснен.

Администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски реагира с обвинения за поредното военно престъпление от страна на руската армия.

Самият Зеленски също обяви, че държавните служби ще издирят убийците на войника.

Генералният щаб на Украинската армия също публикува съобщение, в което осъжда поведението на руснаците.

"Руските окупатори отново потвърдиха, че основнатаа им цел в Украйна е просто зверското унищожение на украинците. Нито една смърт на наш воин няма да остане без отплата. Но ще го направим по законен и справедлив начин - на бойното поле, в съда или на международен трибунал", казват от армията, като посочват, че екзекуции като тази са типични за поведението на убийци, които не стават за нищо друго, а не за достойни войници.

"Русия ще трябва да отговаря за всяко извършено военно престъление. Разстелът на украински войник, попаднал в плен, е нарушение на Женевските конвенции. Това е проява на низост и подлост", казва омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също призова Международния наказателен съд да проведе свое разследване за обстоятелствата около убийството на пленника.

Убийството на войника вдъхнови и множество публикации в украинските социални мрежи, в които стилизираният му силует е превърнат в събирателен образ на загиналите герои на Украйна.

Според Въоръжените сили на Украйна - загиналият най-вероятно е Тимофей Шадура, който служи в 30-та механизирана бригада.

Тялото му все още се намира на територия, която е под руска окупация, така че окончателното потвърждение за самоличността му може да се случи едва след връщането на тленните му останки.

Шадура е в неизвестност от началото на февруари. Мъжът, роден през 1982 г., е от село Зализнянское край Бахмут.

Украинският журналист Юрий Бутусов лансира друга версия, според която загиналият човек е Александър Игоревич Марциевский и е служил в 163-ти батальон. Той твърди, че неговите колеги са го разпознали по раната под лепенката, която мъжът на видеото носи над дясната си вежда, и по зелена нашивка, която Марциевский е получил от командира си.

Според Бутусов - загиналият войник е погребан на 14 февруари, след като тялото му е върнато в Украйна, а по него са открити дупки от куршуми, които съответстват на изстрелите от клипа. Все пак журналистът подчертава, че тази хипотеза трябва да бъде потвърдена и от официалните власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024