БСП и ГЕРБ в синхрон поискаха Радев да уволни Иван Демерджиев Снимка: © Screenshot

БСП повториха призива на Бойко Борисов за оставка на Иван Демерджиев като служебен министър на вътрешните работи ден след убийството на 32-годишния граничен полицай Петър Бъчваров при дежурство на границата с Турция.

Депутатът от БСП Иван Иванов (бивш министър на земеделието до август 2022 г.) призова Демерджиев да бъде освободен заради несправяне със задълженията си.

Той напомня, че това е вторият случай за няколко месеца, при които служители на МВР губят живота си при опит да противодействат на все по-безогледните престъпления на трафиканти на мигранти.

  • "Имаме два сериозни инцидента, завършили трагично. Промените надолу по структурите очевидно не са ефикасни и довеждат до още по-голяма деморализация и невъзможност на личния състав да бъде окомплектован както с необхоодимата екипировка, така и да се попълнят незаетите бройки", казва Иванов.
  • "Нашата оценка за работата на МВР, и най-вече на ръководството, е доста негативна. Като си започне от провелите се избори, където не бе упражнен необходимия контрол и бяха допуснати немалко изборни измами", казва още той.
  • Във вторник Бойко Борисов поиска Румен Радев незабавно да смени Иван Демерджиев заради "нулево справяне по границата", като приписа на неговата сметка и случаите на заловени пияни и дрогирани полицейски служители.

Днес ГЕРБ вече настоява и за отстраняване на главния секретар на МВР Петър Тодоров (отново назначение на президента, но още от времето на Бойко Рашков като вътрешен министър) заради това, че "професионалното и политическото ръководство не са си свършили работата".

"Продължаваме промяната", ДПС и ДБ обаче не смятат, че Демерджиев трябва да поеме политическа отговорност за фаталния инцидент на границата.

Мустафа Карадайъ определи случилото се като "тежко криминално деяние", за което министърът не може да носи вина.

Кирил Петков също призова политическите сили да не се фокусират върху титулярния ръководител на МВР, а да предприемат мерки за укрепване на оградата и снабдяване на униформените служители с пълна екипировка и нужните оръжия.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов застана на страната на Демерджиев, като коментира, че проблемите по българо-турската граница не са резултат от неговата работа като министър и постави въпроса защо 200 млн. лв. са похарчени за ограда, която не се поддържа и не спира мигрантския поток.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024