БСП и "Възраждане" искат референдум за връщане на Паметника на съветската армия в София

Общинските съветници от БСП и от "Възраждане" в София внасят искане за свикване на местен референдум за "възстановяване" на Паметника на съветската армия, след като вече започна дългоочакваният му демонтаж с преместване на скулптурите от върха на постамента.

Това обявиха представителите и на социалистите, и на националистите поотделно. Въпреки че заедно - макар с различни аргументи, твърдят, че демонтажът се извършва в нарушение на законите. Първите ще сезират Министерството на културата и строителната инспекция - с обяснението, че няма разрешение за строеж да премахването на фигурите и становище на експертите по съхранението им. Вторите обявиха, че сезират прокуратурата и с искане да се спрат действията, наричайки ги "престъпление".

Привечер ще има и протест по темата в Княжевската градина, обявиха от "Възраждане".

"Демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София", декларира Иван Таков от социалистите. И попита "това ли искаме да виждаме в центъра на София - тоалетни и цаца" - защото това сега имало на мястото на Мавзолея на бившия социалистически вожд Георги Димитров, който беше съборен в края на 90-те години на миналия век.

Столичният общински съвет принципно няма отношение към преместването на паметника - той "препоръча" това да се случи с решение, взето едва в края на предишния мандат. Монументът се издига върху терен, който е държавна, а не общинска собственост. Затова заповедта за демонтаж и бъдеща реставрация на скулптурите е на областния управител на София Вяра Тодева. Дейностите са в нейните правомощия, след като Министерският съвет деактува терена в Княжеската градина.

Неотдавна институциите излязоха с предписание, че фигурите могат да бъдат опасни, защото не са поддържани от поставянето им преди 70 години. Предстои обществена поръчка за реставрация на скулптурите и търсене на терен къде да бъдат поставени, като една от опциите беше Музеят на социалистическото изкуство. Там са свалената комунистическа петолъчка от сградата на бившия Партиен дом - сега дом на Народното събрание, паметници на Ленин, Георги Димитров и др.

ПП за MOЧА: Да правим разлика между съветските тотеми и руските паметници

Демонтажът на Паметника на съветската армия започна, Орлов мост бе блокиран (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024