БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора" Снимка: © Screenshot

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в опит да бъде постигнато "широко ляво обединение". Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред журналисти след днешното редовно заседание на Националния съвет на БСП.

Партията ще организира дискусия за "модерна лява политика" на 1 май, на която ще събере различни партии. На нея ще присъстват "както досегашни партньори, така и нови", каза Нинова без да споменава имена на организации.

На форума ще бъде предложено и подписването на споразумение за взаимни действия и общи идеи за предстоящите парламентарни и европейски избори.

"Надявам се да постигнем добър успех, защото България има нужда от алтернатива на досегашния модел на управление на страната. Търсим съюзници, подаваме ръка и ще видим на 1 май какво ще се случи. Надяваме се да зарадваме ляво-мислещите хора и симпатизантите си", заяви председателят на БСП.

На въпрос дали "Левицата" ще бъде една от поканените партии на дискусията, Нинова обясни, че те няма да бъдат поканени да подписват споразумение с БСП, а направо "ги каним да се върнат".

"Левицата са наши бивши другари. Тях ги каним да се върнат в БСП и да си подновят членството", допълни тя.

Нинова изрази разочарованието си от настоящите евродепутати на партията, тъй като не са дали отчет за свършеното от тяхната група през последния им мандат в Брюксел.

"Защо сегашните ни евродепутати не са направили отчет какво са свършили в последните години, докато са били в Европейския парламент? Не благоволиха и днес да представят отчет на групата. Единствено Цветелина Пенкова е представила отчет самостоятелно, но по принцип се прави отчет на цялата групата", посочи лидерката.

Тя даде пример със своя собствен отчет на свършеното от БСП в българския парламент, като го определи за "впечатляващ". По думите ѝ обобщението на дейността на групата в Народното събрание включва над 15 внесени законопроекти, близо 400 питания, и над 300 предложения между първо и второ четене.

Във връзка с европейските избори Националният съвет на партията е приел списък от конкретни приоритети, за които евентуални бъдещи евродепутати на БСП да се борят. Те включват:

  • пълноправно влизане на България в Шенген (има се предвид отпадането на сухопътния контрол за България като членка на Шенген - б.ред.)
  • връщане на нелегално преминалите мигранти в страната по произход
  • нов икономически модел и реиндустриализация на ЕС
  • акцент върху социални теми като здравеопазване, доходи, борба с неравенства
  • преразглеждане на Зелената сделка с акцент върху ядрената енергетика


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024