БСП нападна Радев заради скъсаното знаме на Рожен

Гигантското българско знаме на пилона в Рожен е започнало да се разкъсва по краищата - само няколко месеца след като беше издигнато.

Състоянието му стана повод за остра атака на БСП срещу президента Румен Радев, който беше главният поддръжник на проекта за 111-метровия пилон и чийто служебен кабинет беше задължил държавни предприятия и институции да дарят 144 000 лв. на фондацията на Симеон Караколев за строежа.

"Пилон "Рожен" беше широко афиширан като повод за гордост и символ на обединение. Абсолютно недопустимо е върху най-високия пилон в ЕС да се вее скъсано българско знаме. Има едно достойно решение на проблема с поддръжката – след като е патрон и инициатор на проекта бе президента Румен Радев, президентската администрация да бъде ангажирана с подмяна на знамето поне два пъти в годината, или когато е необходимо.

Средства в бюджета на Президентството ще се намерят. Ако трябва да намали огромния брой съветници и секретари. Това е достойното решение", се казва в позиция, разпространена от БСП.

"Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това означава, че за пореден път е използвал родолюбието на българина за собствените си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме е символ на служебната му власт", се казва още в съобщението.

В него са приложени снимка и видео, от които се вижда захабяването по краищата. Те са видими и от други снимки в социалните мрежи на хора, които са посещавали Рожен малко преди Нова година.

Позицията не е подписана от Корнелия Нинова или ИБ на БСП, а от "общински съветници" на партията в Смолян.

В нея е цитиран Иван Френкев, който беше лично засегнат по време на чистките в държавната администрация от служебния кабинет на Гълъб Донев.

До септември 2022 г. Френкев беше председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по предложение на Корнелия Нинова. През октомври се кандидатира за кмет на Смолян, но остана едва шести - за сметка на това кандидатът, близък до Радев, Стефан Сабрутев стигна до балотаж, но загуби с по-малко от 50 гласа разлика от Николай Мелемов.

За опасността от разкъсване на знамето се знаеше още преди монтирането на пилона - отдавна имаше предупреждения, че силният вятър на Рожен ще съсипе гигантското платно. Проблемите се видяха и при първия опит за издигането му, когато то се разскъса от собствената си тежест.

Вместо Румен Радев - реагира Симеон Караколев, който обяви, че фондацията му ще смени знамето "в рамките на утрешния ден" (т.е. 4 януари).

"Благодарим на общинските съветници от БСП Смолян за сигнала. Сигурни сме, че ангажираността им ще дава по-ефективни резултати, ако в бъдеще подават подобна информация директно към нас, а не към медиите", се казва в позиция на организацията.

Според неговата информация - "Пилон Рожен има осигурено частно безвъзмездно финансиране за подръжка и подмяна на знамето за следващите 10 години".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024