БСП няма да подкрепи бюджета, предложен от служебния кабинет Снимка: © Screenshot

БСП няма да подкрепи предложения от служебното правителство проект за бюджет, тъй като смята, че в него има необосновани разходи, занижени приходи и той е антисоциален. Това обяви лидерката на партията Корнелия Нинова на пресконференция.

Решението е взето, след като финансовия съвет и партийните структури на БСП са обсъдили бюджета. Нинова акцентира, че един от основните проблеми са високите капиталови разходи, които са заложени на 10 млрд. лв. Тя смята, че те са твърде високи в сравнение с предходни години, а и практиката показвала, че те се харчат по-малко, отколкото е залагано.

"Няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи. Капиталовите разходи са важни за България - това е инвестиционната програма, която гарантират инфраструктура и модернизация, но смятаме, че те са повишени", заяви Нинова.

Социалистическата партия ще настоява в бюджета да бъде включено увеличение на минималната работна заплата за 500 хил. работници и работещи бедни от 1 юли, както и майчинството за втората година да бъде колкото минималната заплата.

От партията ще настояват и за отчет на изпълнението на бюджета досега, като искат изслушване на финансовия министър Росица Велкова.

"Настояваме изслушване в парламента пред всички...(да е ясно) какво е актуалното състояние на държавата. Искаме обективна оценка до момента преди да гласуваме следващия бюджет", каза Нинова.

Лидерката на БСП отговори и на въпрос относно съставянето на правителство с първия мандат, като обясни, че ако някой от мандатоносителите покани партията на среща, те ще разговарят с тях. После след вътрешнопартийно допитване ще бъде взето решение дали да подкрепят кабинет или не.

"Ще изчакаме. Ако ГЕРБ и новата коалиция съставят правителство, ще бъдем негова опозиция", заяви тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024
Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024
Важно днес

Пътник е загинал на борда на самолет при мощна турбуленция

Има и ранени сред 221 пасажери и 18 души екипаж в полет от Лондон до Сингапур

14:16 - 21.05.2024
Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024