БСП обезсмисли опитите на ПП за кабинет с втория мандат

Българската социалистическа партия няма да подкрепи предложения от ПП проект за решение, който трябваше да бъде първа стъпка към мнозинство за ново редовно управление.

Това стана ясно от думите на Кристиан Вигенин на срещата на ПП в Народното събрание, свикана от акад. Николай Денков малко след получаването на втория мандат от президента Румен Радев.

  • Вигенин обясни решението на ИБ на БСП с това, че в проекта на "Промяната" има "данъчни, бюджетни, социални и външнополитически въпроси", по които социалистите не могат да се съгласят и да направят компромиси.
  • Той обърна внимание и че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които демонстративно не се явиха на срещи с ПП, събират 127 депутати - т.е. имат мнозинство против евентуално управление с втория мандат.
  • "Правителство на малцинството ще направи кабинета зависим от случайни мнозинства и ще удължи политическата криза, вместо да я разреши", каза още той.

"Трите формации не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че няма да подкрепят декларация за приоритетите или правителство с втори мандат. БСП няма да подкрепи предложения проект, но потвърждаваме готовност да водим конструктивен диалог за избиране на редовно правителство в рамките на 48 Народно събрание", каза Кристиан Вигенин.

В БСП са недоволни и по формална причина - първоначално проектът е бил за необвързваща декларация, а впоследствие ПП са го преформатирали на проект за решение на Народното събрание, което означава, че всяка от точките е задължителна за изпълнение.

Същият аргумент дойде и от страна на БГ Възход, които поискаха всеки текст да бъде преразгледан "по-задълбочено", преди да стане ясно дали може да се подкрепи. Кандидатът за премиер на ПП посочи, че партията не държи на конкретния формат на документа, но ако той не бъде подкрепен с мнозинство до края на тази седмица, Денков ще върен мандата.

Николай Денков не беше изненадан от отказа на БСП за подкрепа - той обаче посочи, че истинските причини за разминаването между двете партии са отношението към войната в Украйна и промените в Изборния кодекс.

"Ние трябва да знаем къде има ценностни граници, които не можем да преминаваме", каза още Денков.

На срещата в НС дойдоха само представители на ПП, Демократична България, БСП и "Български възход".

Лидерите на ПП и ДБ присъстваха лично на разговорите, но Корнелия Нинова и Стефан Янев не дойдоха.

Христо Иванов посочи, че "Демократична България" има нагласа да подкрепи проекта на ПП с приоритетни задачи за 2023 г. и изрази съжаление, че "партии, които претендират да са системни, не участват в диалога".

"Този документ е абсолютно годна програмна основа за едно ново управление. Трябва да си даваме сметка, че конструкцията в този парламент е такава, че ако изобщо може да има правителство, то ще попадне в ситуация, в която не може да разчита трайно мнозинство. Никой не е предложил формула за решаване на това", каза Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023