БСП обезсмисли опитите на ПП за кабинет с втория мандат

Българската социалистическа партия няма да подкрепи предложения от ПП проект за решение, който трябваше да бъде първа стъпка към мнозинство за ново редовно управление.

Това стана ясно от думите на Кристиан Вигенин на срещата на ПП в Народното събрание, свикана от акад. Николай Денков малко след получаването на втория мандат от президента Румен Радев.

  • Вигенин обясни решението на ИБ на БСП с това, че в проекта на "Промяната" има "данъчни, бюджетни, социални и външнополитически въпроси", по които социалистите не могат да се съгласят и да направят компромиси.
  • Той обърна внимание и че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които демонстративно не се явиха на срещи с ПП, събират 127 депутати - т.е. имат мнозинство против евентуално управление с втория мандат.
  • "Правителство на малцинството ще направи кабинета зависим от случайни мнозинства и ще удължи политическата криза, вместо да я разреши", каза още той.

"Трите формации не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че няма да подкрепят декларация за приоритетите или правителство с втори мандат. БСП няма да подкрепи предложения проект, но потвърждаваме готовност да водим конструктивен диалог за избиране на редовно правителство в рамките на 48 Народно събрание", каза Кристиан Вигенин.

В БСП са недоволни и по формална причина - първоначално проектът е бил за необвързваща декларация, а впоследствие ПП са го преформатирали на проект за решение на Народното събрание, което означава, че всяка от точките е задължителна за изпълнение.

Същият аргумент дойде и от страна на БГ Възход, които поискаха всеки текст да бъде преразгледан "по-задълбочено", преди да стане ясно дали може да се подкрепи. Кандидатът за премиер на ПП посочи, че партията не държи на конкретния формат на документа, но ако той не бъде подкрепен с мнозинство до края на тази седмица, Денков ще върен мандата.

Николай Денков не беше изненадан от отказа на БСП за подкрепа - той обаче посочи, че истинските причини за разминаването между двете партии са отношението към войната в Украйна и промените в Изборния кодекс.

"Ние трябва да знаем къде има ценностни граници, които не можем да преминаваме", каза още Денков.

На срещата в НС дойдоха само представители на ПП, Демократична България, БСП и "Български възход".

Лидерите на ПП и ДБ присъстваха лично на разговорите, но Корнелия Нинова и Стефан Янев не дойдоха.

Христо Иванов посочи, че "Демократична България" има нагласа да подкрепи проекта на ПП с приоритетни задачи за 2023 г. и изрази съжаление, че "партии, които претендират да са системни, не участват в диалога".

"Този документ е абсолютно годна програмна основа за едно ново управление. Трябва да си даваме сметка, че конструкцията в този парламент е такава, че ако изобщо може да има правителство, то ще попадне в ситуация, в която не може да разчита трайно мнозинство. Никой не е предложил формула за решаване на това", каза Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024