БСП обвини ДБ за провала на третия мандат, но ще чака "последната воля" на ИТН

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини ръководството на "Демократична България" в провал на възможността за съставяне на редовен кабинет с третия мандат и в отказ от ангажимента за "промяна на модела, за която хиляди граждани настояваха по улиците".

Изявлението й дойде малко след като Христо Иванов обяви, че ДБ няма да се яви на поканата за среща с БСП за евентуален кабинет поради липса на "предмет". Още на 27 август Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с мандата на левицата, с което вероятността за събиране на парламентарно мнозинство беше занулена.

Корнелия Нинова обаче даде сигнал, че няма намерения да се отказва от довършване на процедурата.

"Ние продължаваме утре със срещата с "Има такъв народ". В четвъртък ще свикаме събрание на Националния съвет, коалиционните ни партньори и депутатите от парламентарната група, и ще решим какво да правим. Нека ИТН да дойдат, да заявят последната си воля и оттам нататък следва развръзката. Ние не можем да се откажем по средата на пътя", каза тя пред журналисти в Народното събрание.

БСП не са изготвили списък с кандидати за министри преди срещата си с ДБ заради напрежението, което възникна около проектокабинетите на ИТН по време на преговорите за първия проучвателен мандат.

"ДБ провалиха преговорите с ИТН, защото ИТН им предложиха конкретни имена. Няма причина два пъти да правим една и съща грешка. Ако търсят някакво оправдание, да го търсят другаде. Ние ги каним също да предложат свои имена - ако бяха дошли и бяха предложили свои министри, ние щяхме да сме отворни за разговор", каза тя.

На въпрос каква ще е стратегията на БСП за промяна на досегашната позиция на ИТН срещу кабинет с трети мандат, Нинова обяви, че здравната и икономическата криза изискват редовен кабинет и стабилност.

"Или отиваме отново на избори, или проявяваме мъдрост и разум, правим редовен кабинет и се заемаме с решаване на кризите", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024