Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини ръководството на "Демократична България" в провал на възможността за съставяне на редовен кабинет с третия мандат и в отказ от ангажимента за "промяна на модела, за която хиляди граждани настояваха по улиците". 

Изявлението й дойде малко след като Христо Иванов обяви, че ДБ няма да се яви на поканата за среща с БСП за евентуален кабинет поради липса на "предмет". Още на 27 август Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с мандата на левицата, с което вероятността за събиране на парламентарно мнозинство беше занулена.

Корнелия Нинова обаче даде сигнал, че няма намерения да се отказва от довършване на процедурата. 

"Ние продължаваме утре със срещата с "Има такъв народ". В четвъртък ще свикаме събрание на Националния съвет, коалиционните ни партньори и депутатите от парламентарната група, и ще решим какво да правим. Нека ИТН да дойдат, да заявят последната си воля и оттам нататък следва развръзката. Ние не можем да се откажем по средата на пътя", каза тя пред журналисти в Народното събрание. 

БСП не са изготвили списък с кандидати за министри преди срещата си с ДБ заради напрежението, което възникна около проектокабинетите на ИТН по време на преговорите за първия проучвателен мандат. 

"ДБ провалиха преговорите с ИТН, защото ИТН им предложиха конкретни имена. Няма причина два пъти да правим една и съща грешка. Ако търсят някакво оправдание, да го търсят другаде. Ние ги каним също да предложат свои имена - ако бяха дошли и бяха предложили свои министри, ние щяхме да сме отворни за разговор", каза тя. 

На въпрос каква ще е стратегията на БСП за промяна на досегашната позиция на ИТН срещу кабинет с трети мандат, Нинова обяви, че здравната и икономическата криза изискват редовен кабинет и стабилност. 

"Или отиваме отново на избори, или проявяваме мъдрост и разум, правим редовен кабинет и се заемаме с решаване на кризите", каза тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"