Националният съвет на БСП е отложил окончателното си решение дали да подкрепи правителството на "Има такъв народ" с кандидат-премиер Пламен Николов. 

Причината се оказаха детайли от програмната декларация на ИТН, която депутатът Филип Станев представи в сряда сутрин от трибуната на Народното събрание, твърдейки, че по нея е постигнато "пълно съгласие" между четирите парламентарни групи - ИТН, БСП, Демократична България и ИБГНИ. 

Новината, която Корнелия Нинова обяви след събранието на БСП, е, че партията смята да предложи служебния кабинет на Стефан Янев като свой вариант за редовен състав на Министерски съвет, ако евентуално получи трети проучвателен мандат от президента Румен Радев. 

"НС се запозна и с политическата декларация, която ИТН предложиха днес. В нея обаче не са отразени достатъчно нашите предложения. Има ги най-важните като преизчисляване на пенсиите и помощ за млади семейства, но има неща, на които държим, а не са отразени. Има и такива, по които ние не сме разговаряли и не сме постигали съгласие. Например - там има фиксирано преразпределение на разходите в бюджета между 35-39% от БВП, а ние винаги сме били за по-голямо преразпределение", обяви Нинова след края на пленума. 

"Пълно съгласие по целите": Програмата на кабинета, за която ИТН очакват подкрепа

БСП ще настоява да се оформи писмен документ на базата на политическата декларация на ИТН, за да се гарантира, че предложенията на социалистите ще бъдат изпълнени. Ще бъдат обсъдени допълнения и корекции в програмния документ, като "на един следващ етап" БСП ще се произнесе окончателно. 

"Този следващ етап зависи от гласуването на правителството в парламента. Ако то бъде внесено в петък в президентството, вероятно ще се гласува другата седмица. Дотогава продължаваме разговорите с ИТН за уточняване по политиките. Държим в този документ по-коректно да бъдат отразени резултатите от нашите преговори", каза Корнелия Нинова. 

"Ако въпреки всички усилия не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. В Националния съвет обсъдихме, решихме, от ИБ предложихме, ако третият мандат дойде при нас, да предложим служебния кабинет да бъде одобрен за редовен от парламента", каза тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет