Кандидатът на БСП за управител на БНБ се оттегли насред процедурата Снимка: © БСП Пресцентър

Николай Каварджиклиев, който беше номиниран за управител на БНБ от групата на БСП, е поискал да се оттегли от процедурата за избор.

Това обяви Корнелия Нинова, която обяви, че партията "не желае да участва в предварително нареден мач" и че "задкулисието пренарежда държавата и я овладява отново".

Каварджиклиев е бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". Той заемаше поста до лятото на 2022 г., когато беше освободен от служебното правителство на Гълъб Донев. Работил е в банка ДСК, бил е прокурист в ДЗИ, стари съветник в EQUEST Investment fund, член на УС на Летище София, изпълнителен директор и член на УС на "Уника" АД и на "Уника Живот" АД.

Оттеглилият се кандидат явно нямаше да събере мнозинство, след като ПП-ДБ заяви подкрепа за номинацията на ГЕРБ - досегашния управител на БНБ Димитър Радев.

Отворен остава въпросът как ще се разпределят вакантните позиции за подуправители, които също са с изтекли мандати.

Според новите правила за избор на гуверньор, кандидатите за управленията "Банково" и "Емисионно" трябва да се предложат в рамките на три дни, а окончателното гласуване ще бъде през следващата седмица.

Неофициално в медиите се твърди, че двете места може да бъдат разпределени между депутатите Андрей Гюров (ПП) и Петър Чобанов (ДПС). През 2022 г. Гюров вече се кандидатира за гуверньор на централната банка, но изборът се провали. Чобанов беше финансов министър в кабинета "Орешарски" и е сред специалистите в ДПС по бюджетните въпроси, като досега ръководеше заседанията на ресорната комисия в Народното събрание.

Направи впечатление, че не той, а Йордан Цонев беше избран за титулярен неин председател от квотата на ДПС при гласуването в четвъртък.

"Новата коалиция ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС уговорено предварително си слагат хора и овладяват държавата, а нашите кандидатури служат за легитимация на това задкулисие. Няма как да го позволим", обяви още Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024