БСП получи последния шанс за кабинет в 48 Народно събрание: С червени рози и Merci

Президентът Румен Радев връчи последния трети мандат за редовен кабинет на ръководството на БСП в 10 ч. - и букет червени рози по повод рождения ден на Корнелия Нинова, която също му беше подготвила символичен подарък.

"Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само съхрани диалога с партиите, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции с идеологически противници и да взаимодейства добре както с новите, така и със старите формации", каза Радев.

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на парламентаризма ще е още един мотив за съставяне на правителство", каза още той.

Нинова обяви, че разбира тежестта на ситуацията и отговорността, която поема.

"Ще направим всичко, което зависи от нас", каза тя, като обяви, че планира "разумни и спокойни" разговори с всички партии.

Докато получаваше мандата, Нинова връчи на Румен Радев кутия с шоколадови бонбони Merci, с което предизвика смях сред журналистите и президента.

Партията на Корнелия Нинова трябва да излъчи кандидат за премиер, който да приеме мандата и да опита да предложи работещ състав на кабинет - сценарий, който все повече клони към невъзможност на фона на разпределението на силите в 48 Народно събрание.

В неделя председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че изборът на БСП от Румен Радев е "желание да не се състави правителство", като прогнозира, че ще има нови предсрочни избори в края на март или началото на април 2023 г.

Кирил Петков (ПП) обяви преди дни, че е готов да се отзове на евентуална покана за преговори с БСП, но напомни, че двете сили имат несъвместими различия по проблеми като Изборния кодекс и отношението към войната в Украйна.

Последният мандат не е обвързан със срокове, в които БСП трябва да даде финален отговор - т.е. връщането му може да се забави с повече от обичайната една седмица, ако партията на Нинова реши да го задържи.

Това е четвъртият случай от 2021 г. насам, в който Румен Радев предоставя третия мандат на БСП - след май 2021, август 2021 и юли 2022 г.

Във всеки от досегашните случаи социалистите не са успявали да договорят мнозинство, а парламентът се е разпадал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023