Снимка: © Булевард България

БСП обяви, че запазва условията си към „Има такъв народ“, за да подкрепи мандата им за сформиране на правителство, ако той им бъде връчен при неуспех на ГЕРБ-СДС да състави кабинет.

След консултациите при президента Румен Радев лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепи ГЕРБ, а ако подкрепят ИТН – няма да предложат министри в управлението им.

„Ако от „Има такъв народ ни поканят на консултации, ние сме готови да разговаряме с тях. Ако втората сила предложи кабинет, няма да участваме в него и да предлагаме министри, но бихме го подкрепили“, каза Нинова.

БСП поставя 4 условия пред „Има такъв народ“ - да се предприемат важни стъпки за преодоляване на здравната и икономическата криза; да се започне ревизия на управлението на Борисов; бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост; нови изборни правила за прозрачност и честност.

По време на Националния съвет на БСП миналия уикенд Нинова обяви, че условията ѝ за подкрепа към ИТН са общо 5 - тогава тя включи към списъка още "борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите".

„Ако не желаят нашата подкрепа, значи не я желаят. И ние, и президентът Радев изразихме обща позиция, че България се нуждае от стабилно управление. Отворени сме за разговор – ако някой иска нашата подкрепа, да заповяда“, каза Нинова.

От „Има такъв народ“ твърдят, че няма да подкрепят „партиите на статуквото“, а са готови на коалиция само с ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“.

„Ако ни бъде връчен третия мандат, ще съберем нашите политически органи и ще решим този въпрос. Конкретно Радев не ни е казвал, че ще връчи третия мандат на нас“, добави Нинова.

По-рано президентът обяви пред нея, че партията трябва да използва „дългогодишния си опит и традиции“ за намиране на баланс в 45-ото Народно събрание.

„Предизвикателствата пред страната ни са значими и изискват създаване по най-бързия начин на отговорно, оперативно управление. Този кабинет не може да бъде на безпринципни коалиции, които само да задълбочат кризата. С вашия опит и мъдрост може да търсите пресечни точки на приоритети, на ясни цели, активен диалог в Народното събрание“, каза той.

Пред него лидерът на БСП каза, че първите им законопроекти вече са факт, ще се включат и в комисията по ревизия на управлението на Бойко Борисов.

„Още преди 2 месеца поискахме да бъде разгледан от парламента нашия алтернативен План за възстановяване, ние сме готови с конкретни наши предложения за неговото подобряване, имаме най-висока степен на готовност за действия“, каза тя по темата за плана, който трябва да разпредели 12 млрд. лв. от ЕС за българската икономика заради кризата с Covid.

„Искаме още видеонаблюдение, машинно гласуване, активна регистрация за изчистване на мъртвите души от списъците. Ако решите да връчите третия мандат на нас, тогава ще решим какво да правим“, каза Нинова пред Радев.


Граждани "редактираха" Плана за възстановяване в Google Drive

ГЕРБ-СДС може да не внесе предложение за кабинет, за да не бави процедурата "излишно"

Радев пред ГЕРБ: Не съм и не мога да бъда архитект на бъдещото управление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове

Разтоварването на кораба Vera Su започна и ще продължи 3-4 дни

Следващата стъпка е провлачване и приемане в място за убежище

Светльо Витков е оцелял в тежка катастрофа на столичния околовръстен път

Другият водач го блъснал със скорост от около 160 км/ч, твърди кандидатът за президент