Първите разговори между "Има такъв народ" и БСП за евентуално управляващо мнозинство няма да са последни - но Корнелия Нинова даде сигнал, че двете политически сили имат разминавания по някои важни теми. 

В неделя Националният съвет на БСП ще се събере, за да обсъди напредъка по преговорите и да даде мандат на Нинова за продължаване на диалога с ИТН. 

"Имаме повече общи неща и по-малко различия. Оставаме на позицията си против приватизацията на Българската банка за развитие, против концесиите. Имаме принципно съгласие за преизчисляването на пенсиите, но имаме различия по-точно кога това ще стане. Ние настояваме бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина, с новия бюджет", казва Нинова след срещата с Тошко Йорданов, Виктория Василева, Филип Станев и др. представители на ИТН.

"Нито има поемане на ангажименти, нито извиване на ръце, нито поставяне на ултиматуми"

Тошко Йорданов изрази оптимизъм за развитието на преговорите с партиите в 46 Народно събрание. Той коментира, че в последните два дни на разговори се е видяло, че "има обща посока на действие". 

"Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти, с които може да не се стиковаме. Това обаче ще се решава по работните групи в самия парламент. Знаете, че за да се промени един закон - особено при това разпределение на бройките депутати - ще трябва да има разговори и търсене на консенсус", каза той. 

"Не бяха търсени различия, а общи неща, предвид целта да се разкара това отвратително управление на ГЕРБ от всички нива. Те са за стъпаловидно нарастване на данъците, а ние сме против. В случая опитахме да намерим общите неща, защото иначе ще трябва да ходим на избори. Няма проблем да се отиде на избори, ако не се постигне необходимата подкрепа в този парламент", каза още Йорданов. 

В неделя остава разговорът между ръководството на ИТН и Движението за права и свободи. 


Мая Манолова е сигурна, че ще има правителство, но не и с влияние на ДПСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"