Първите разговори между "Има такъв народ" и БСП за евентуално управляващо мнозинство няма да са последни - но Корнелия Нинова даде сигнал, че двете политически сили имат разминавания по някои важни теми.

В неделя Националният съвет на БСП ще се събере, за да обсъди напредъка по преговорите и да даде мандат на Нинова за продължаване на диалога с ИТН.

"Имаме повече общи неща и по-малко различия. Оставаме на позицията си против приватизацията на Българската банка за развитие, против концесиите. Имаме принципно съгласие за преизчисляването на пенсиите, но имаме различия по-точно кога това ще стане. Ние настояваме бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина, с новия бюджет", казва Нинова след срещата с Тошко Йорданов, Виктория Василева, Филип Станев и др. представители на ИТН.

"Нито има поемане на ангажименти, нито извиване на ръце, нито поставяне на ултиматуми"

Тошко Йорданов изрази оптимизъм за развитието на преговорите с партиите в 46 Народно събрание. Той коментира, че в последните два дни на разговори се е видяло, че "има обща посока на действие".

"Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти, с които може да не се стиковаме. Това обаче ще се решава по работните групи в самия парламент. Знаете, че за да се промени един закон - особено при това разпределение на бройките депутати - ще трябва да има разговори и търсене на консенсус", каза той.

"Не бяха търсени различия, а общи неща, предвид целта да се разкара това отвратително управление на ГЕРБ от всички нива. Те са за стъпаловидно нарастване на данъците, а ние сме против. В случая опитахме да намерим общите неща, защото иначе ще трябва да ходим на избори. Няма проблем да се отиде на избори, ако не се постигне необходимата подкрепа в този парламент", каза още Йорданов.

В неделя остава разговорът между ръководството на ИТН и Движението за права и свободи.


Мая Манолова е сигурна, че ще има правителство, но не и с влияние на ДПСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков