Снимка: © Булевард България

Ако след разговорите на БСП с „Изправи се БГ! Ние идваме“, „Демократична България“ и ИТН се потвърди позицията, че никоя от тези партии няма да подкрепи кабинет с мандат на левицата, социалистите няма да го върнат веднага, а ще го задържат максимално дълго. Коалицията на Мая Манолова обяви малко по-късно, че няма да подкрепи "правителство на всяка цена".

На брифинг в Народното събрание в неделя лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че връщането на мандата ще стане между 10 и 15 септември, за да може дотогава депутатите в 46-ия парламент да приемат актуализацията на бюджета.

Днес Нинова започна дискусии с „Изправи се БГ! Ние идваме“, но ДБ и ИТН вече обявиха, че няма да окажат подкрепа на социалистите, което означава, че страната върви към трети парламентарни избори през тази година.

Нинова каза, че предлага срокът за предложения по бюджета между първо и второ четене, който засега е определен до 7 септември включително, да се намали. Актуализацията мина на първо четене в пленарна зала през изминалата седмица.

„Не сме се преработили, ако трябва ще работим денонощно", каза тя. „Отговорното поведение изисква да се подсигурят парите, свързани с пандемията и охраната на границата в условия на очакван мигрантски натиск“, добави лидерът на БСП.

След като тя получи мандата от президента Румен Радев в петък, обяви, че има 7-дневен срок за излъчване на кандидат-премиер, без такъв да е упоменат в Конституцията. След представянето му започва да тече 7-дневен срок за гласуване на правителство в пленарна зала. До този вариант обаче няма да се стигне, ако само "Изправи се" подкрепят социалистите.

Бойко Борисов критикува Нинова за задържането на мандата. "Ако искат БСП да държат мандата и до 36 септември, това е гавра с политиката и държавата", каза лидерът на ГЕРБ пред bTV.

"Нинова вече трябваше да е върнала мандата. В петък ѝ казаха, че не я искат (бел. ред. - ИТН), ние сме казали, че не я искаме, тя не иска с ДПС. За какво го държи, като няма да прави правителство? Освен да угажда на Радев - да могат да се протакат и да не се проведат избори 2 в 1", смята Борисов.


Татяна Дончева: Състоянието на Слави е притеснително, Доган и Орлин Алексиев стоят зад него

Христо Иванов: Срещата ми със Слави Трифонов беше за третия мандат

Едно Ферари, суверен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина